Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skärpt övervakning av högerextrema

Foto: Alamy
Den norska säkerhetspolisen (PST) intensifierar övervakningen av högerextremister på internet.

PST drog tidigare i år slutsatsen att de högerextrema miljöerna i Norge inte utgjorde något hot mot samhället. Efter terrorangreppen kallade PST-chefen Janne Kristiansen Anders Behring Breivik för en ensamvarg som undgått all radarövervakning.

Nu anser dock PST att högerextremas aktivitet på nätet utgör en ny utmaning och intensifierar därför övervakningen.

Samtidigt har EU:s polisorganisation Europol inlett en granskning av Breivik och terrorangreppen den 22 juli. Händelserna får konsekvenser för terrorberedskapen i EU-länderna, sägs det.

Europeiska unionens organisation för polissamarbete Europol har haft 50 personer som analyserat Breiviks manifest, skriver Bergens Tidende.

I slutet av september får EU:s ministerråd en rad rekommendationer om terrorberedskap, bland annat hur länderna ska samarbeta vid terrorutredningar över landsgränserna och hur de ska fånga upp olika hot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.