Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skärpt säkerhetsläge i Egypten

En israelisk pansarvagn positionerar sig längs den israeliska gränsen mot Sinai den 1 juli.
En israelisk pansarvagn positionerar sig längs den israeliska gränsen mot Sinai den 1 juli. Foto: AMIR COHEN

Säkerhetsläget i Egypten har förvärrats. Det talas nu om "öppet krig" på Sinaihalvön mellan armén och terrorgrupperingar. Samtidigt pågår en klappjakt på islamister i Kairo.

På torsdagen summerade den egyptiska militären det blodigaste dygnet på Sinaihalvön sedan regionen var slagfält i kriget mellan Israel och Egypten år 1973.

Minst 117 människor dödades sedan flera samordnade attacker utförts mot militärposteringar på den norra delen av Sinai. Terrorgrupperingen Ansar Beit al-Maqdis, som är lierad med Islamiska staten (IS), tog på sig skulden till dåden.

I ett uttalande som publicerades på torsdagen hävdade gruppen att elva polisstationer och posteringar omkring staden Sheikh Zuweid, provinshuvudstaden El-Arish och Rafah, gränsövergången till Gaza, har attackerats med bland annat pansarbrytande missiler och granatkastare.

Första juli sågs en egyptisk pansarvagn nära gränsen till Gazaremsan. Foto: Reuters

Siffran 117 döda kommer från den egyptiska armén som uppger att "minst hundra" av de döda är terrorister men att också 17 militärer dödats. Striderna pågick under sexton timmar och Egypten kallade in förstärkningar i form av jaktplan och attackhelikoptrar.

Laglösheten på Sinaihalvön har länge varit ett problem för de egyptiska myndigheterna. Området är stort - större än Danmark - och bergigt. Beduinbefolkningen som bott i Sinai i århundraden är av tradition misstänksamma mot den egyptiska centralmakten.

På senare år har väpnade jihadistiska grupper, anknutna till al-Qaida och numera även Islamiska staten, upprättat baser i grottor i svårtillgängliga bergsmassiv på halvön. Vissa av beduinklanerna samarbetar med jihadistgrupperingarna och inkasserar "hyra" från dem.

Den södra delen av Sinaihalvön, där den stora badorten Sharm el-Sheikh ligger, är avskuren från norr med tjogtals av militära vägspärrar. Den egyptiska regeringens mardröm är ett nytt stort terrordåd i Sharm el-Sheikh liknande det som inträffade för ganska precis tio år sedan, då 88 människor dödades och över 200 skadades. Den gången tog en al-Qaida-anknuten gruppering på sig skulden för dådet.

En egyptisk soldat bevakar gränsen mot Israel. Foto: AP

I onsdags kväll gjorde egyptiska säkerhetsstyrkor en razzia mot aktivister inom det numera förbjudna Muslimska brödraskapet och dödade nio personer, däribland den tidigare parlamentsledamoten Nasser al-Houfi. Händelsen inträffade i Kairoförstaden 6 Oktober. Enligt polisen ska de angripna ha varit beväpnade, vilket en talesman för Brödraskapet förnekade.

Fakta Sinaihalvön

Sinaihalvön omfattar drygt 60 000 kvadratkilometer och har cirka 600 000 invånare. Området består huvudsakligen av öken och berg.

Längs kusterna i söder ligger flera turistorter. Mellan 1967 och 1979 ockuperades halvön av Israel.

Jihadister och kriminella grupper har dragit fördel av det oländiga läget och etablerat sig i norra Sinai. Smuggling av flyktingar, knark och vapen har pågått i många år

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.