Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skarpta-straffzoner-infors-efter-upplopp-i-kopenhamn/

Världen

Skärpta straffzoner införs efter upplopp i Köpenhamn

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP

KÖPENHAMN. Efter söndagens kravaller inför Köpenhamnspolisen skärpta straffzoner med dubbelt så hårda straff för brott som begås i de berörda områdena. Samtidigt planerar den kontroversielle islamkritikern Rasmus Paludan en ny demonstration på Nørrebro under tisdagen.

Rätta artikel

Den omstridde islamkritikern Rasmus Paludans demonstration på Blågårds plads på Nørrebro i söndags eftermiddag och de efterföljande kravallerna, leder nu till att Köpenhamnspolisen inför skärpta straffzoner i flera stadsdelar.

Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari i år och innebär att vissa brott som begås i den tillfälligt upprättade zonen leder till dubbelt så hårda straff i förhållande till gällande praxis.

– Enligt vår bedömning har det uppstått en extraordinär kriminalitetsbild i flera delar av Köpenhamns polisområde, vilka i väsentlig grad skapar otrygghet för invånare och andra som vistas i eller omkring de berörda områdena, uppger polisintendent Jørgen Bergen Skov i ett pressmeddelande.

Områdena där skärpt straffzon nu införs fram till den 23 april är Nørrebro, Tingbjerg, Urban Planen och Christianshavn. Samtliga utsattes under söndagen och natten mot måndagen för oroligheter. Bland annat fick räddningstjänsten rycka ut över 70 gånger för att ta hand om bilar, cyklar och containrar som stuckits i brand.

Islamkritikern, youtubern och juristen Rasmus Paludan har gjort sig ett namn i Danmark genom sina angrepp mot islam. 2017 bildade han partiet Stram kurs och på agendan står bland annat att totalförbjuda religionen.

Paludan arrangerar ofta demonstrationer runtom i landet där huvudnumret brukar vara att bränna koraner på bål. På söndagen kom turen alltså till Nørrebro i Köpenhamn, där han kort efter att ha kastat en koran på marken, fick evakueras av polis efter att motdemonstranter gått till angrepp.

Enligt egen utsago har Paludan inte någon skuld till upploppen som utbröt efteråt mellan polisen och de drygt 200 motdemonstranterna.

– Jag var ju bara där i tjugo minuter. Vad som hände i övrigt på Nørrebro har ju inte något med mig att göra. Det verkar som att det är några som vill sätta stadsdelen i brand. Så utnyttjar man mig som ursäkt, säger han till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Statminister Lars Løkke Rasmussen tar kraftigt avstånd från Rasmus Paludan och skriver på twitter att hans ”meningslösa provokationer bara syftar till att så split”.

Högerpopulistiska Dansk folkepartis förre partiledare Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti riktar istället in sig på motdemonstranterna:

”Har deras raseri och våld överhuvudtaget något med Paludan att göra? Eller är det bara hat mot Danmark? Ut ur Danmark med dem!”, skriver hon på Twitter.

På måndagseftermiddagen skulle Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs demonstrera i Albertslund, en dryg mil utanför Köpenhamn. Men i sista sekund förbjöd Köpenhamn Vestegns polisområde honom från att genomföra demonstrationen. Detta bland annat efter att en stor grupp motdemonstranter slutit upp på platsen.

På tisdagen planerar Paludan att återvända till Blågårds Plads på Nørrebro för en ny demonstration.

Den 5 april i år dömdes Rasmus Paludan till fjorton dagars fängelse enligt den danska strafflagens rasismparagraf – ett brott att likställa med hets mot folkgrupp. Detta efter att ha spritt rasistiska budskap i ett filmklipp på sin Youtubekanal.

Enligt en uträkning gjord av danska justitieministeriet kostade hans demonstrationer under 2018 fram till april i år 24 miljoner danska kronor, främst i form av polisbevakning. Totalt handlade det om 53 demonstrationer 2018, hittills i år har det varit 17 stycken.

–Det är frustrerande. Men att ha demokrati och yttrandefrihet kostar. Det måste vi ha med i beräkningen, säger justitieminister Sören Pape Paulsen till Danmarks Radio.