Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skattefria banker upprör Labour

Sju av tio storbanker i Storbritannien betalade noll pund i bolagsskatt 2014.

Nu vill den politiska oppositionen skärpa reglerna i Europas bankcentrum.

Citigroup och Credit Suisse har meddelat att deras huvudsakliga brittiska dotterbolag inte betalade någon skatt på sina intäkter 2014. Därmed betalade de tio största utländska bankgrupperna, med nästan 50.000 anställda och avgiftsintäkter på över 40 miljarder dollar, bara 205 miljoner dollar i bolagsskatt, visar en sammanställning av Reuters.

– Det här är ett erbarmligt besked som visar hur löjeväckande regeringens skattepolitik gentemot finanssektorn är, säger Labourpartiets ekonomiske talesperson John McDonnell till nyhetsbyrån och kräver skärpt beskattning.

Ingen av de sju berörda bankerna vill uttala sig och det finns inga uppgifter om att några regler skulle ha överträtts. Banksektorns företrädare menar att företagen betalar en rad andra skatter, till exempel på tjänstemännens bonusar.

Efter påtryckningar från flera banker förändrade finansminister George Osborne i somras sektorns skatteregler, med lägre skatter på kapital och högre bolagsskatter. De senare är enligt experter lättare att undvika.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.