Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skattefria USA-dollar smugglas till bosättare

Jerusalem. Privata givare i USA utnyttjar kryphål i amerikansk skattelag för att skicka rekordsummor till israeliska koloniseringsprojekt på palestinska områden.

Det visar den israeliska tidningen Ha-Aretz i en brett upplagd studie på söndagen, baserad på material från amerikanska källor. Tidningens korrespondent Uri Blau uppger att ett nätverk av skattebefriade välgörenhetsorgan i USA under perioden 2009–2013 förde över 220 miljoner dollar till bosättningar, religiösa stiftelser och enskilda på de ockuperade områdena.

Enligt amerikansk lag kan privatpersoner inte dra av välgörenhetsdonationer till utländska mottagare på skattsedeln.

Men däremot är det avdragsgillt för organisationer att skicka pengar utomlands, till religiösa och pedagogiska ändamål. Allt en givare behöver göra för att stödja koloniseringen av palestinska områden – som USA fördömer och motarbetar – är således att upprätta en ideell organisation.

Enligt Ha-Aretz går sådana donationer till en rad ändamål, några fredliga men andra till dömda judiska terroristers familjer. Ami Popper, som mördade sju palestinier 1990, har erhållit stöd, liksom Bat Ayin-ligan, som var nära att spränga en palestinsk flickskola i Jerusalem 2002.

Tidningen, som i sin genomgång publicerar kopior av autentiska skattsedlar som tydligen läckts av USA:s skattemyndighet, hävdar att USA och dess skattebetalare därmed subventionerar brott mot Genèvekonventionen.

Den mest aktiva bulvanen under skattefria USA-dollars slingrande väg till israeliska extremister är den Brooklyn-baserade Hebron Fund, som spenderat nära sex miljoner dollar på utsmyckning av det judiska Hebron, men också till att avlöna Menachem Livni, ledare för den första stora judiska terrorligan på Västbanken, som härjade under mitten av 1980-talet.

Ha-Aretz studie ska delvis ses som ett svar på den israeliska nationalistregeringens försök att försvåra utländska bidrag till israeliska fredsrörelser som Fred Nu, BTselem och Breaking the Silence. Alla de israeliska fredsrörelserna stöds av främmande givare, främst Englands och Nederländernas regeringar, men i det lägret hävdar man att extremnationalisterna mottar långt större summor utifrån utan någon redovisning.

Vilket härmed bevisats, enligt Ha-Aretz.

De frikostiga utländska donationerna är småsmulor jämfört med israeliska myndigheters ständigt flödande givmildhet visavi bosättningarna. Också israeliska kolonier som upprättats på privat palestinsk mark, i strid med israeliska domstolsutslag, är anslutna till el- och vattennätet och skyddas av israeliska värnpliktiga dygnet runt.

Fakta:

• Enligt en beräkning av det israeliska forskningsinstitutet Macro Centre 2010 hade israeliska bosättningar på ockuperade områden dittills kostat sjutton miljarder dollar. En bråkdel av summan gick till nya samhällen på Sinaihalvön och i Gazaremsan, som Israel evakuerat, och på de västra Golanhöjderna, som Israel annekterade 1981.

• Över en halv miljon israeler bor i dag på Västbanken och i Jerusalems ockuperade delar. På 61 procent av Västbanken, i det så kallade C-området, är bosättarna numera fler än palestinierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.