Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skiffergas oroar Fidel Castro

"Jag är inte död, men fenomenet skiffergas kan bli världens undergång".

Under rubriken "Marschen mot avgrunden" nämner Castro två avgörande hot mot mänskligheten, kärnvapenkrig och klimatförändringarna. Och när det gäller det sistnämnda ser han skiffergasutvinningen som ett symtom på den blinda energijakt som hotar vår livsmiljö.

I Nordamerika växer nu skiffergasindustrin med en rasande fart, och USA har beräknat att denna typ av naturgas kan täcka stora delar av energibehoven både på hemmaplan och i Europa om några få år.

Problemet är, påpekar Castro, att gasen tas fram via "fracking", en engelsk term för att med våldsam kraft använda vatten, sand och kemikalier för att pressa gasen ur underjordiska skifferlager.

Den alarmerande informationen om skiffergasens miljökonsekvenser är något som "ingen politisk kraft eller sansad människa kan ignorera", skriver exdiktatorn. Han säger sig vara så upprörd över detta att han har "låtit storhelgerna i slutet av det gamla och början på det nya året gå" medan han filade på sin krönika, som publiceras på sedvanlig plats på Cubadebate, under parollen "Fidels funderingar".

Sedan han för fyra år sedan lämnade över makten till den yngre brodern Raúl Castro, nu 80 år gammal, har Fidel Castro lidit av talrika hälsoproblem. Ofta, senast på Twitter i måndags, har ihärdiga internationella rykten hävdat att han har avlidit.

 

Det meddelar Fidel Castro, efter nästan två månaders tystnad, i nya "reflektioner" på den statliga kubanska webbplatsen Cubadebate.

Exdiktatorn oroar sig för utvinningen av skiffergas, som håller på att växa till en ny energiboom i USA, men som i bland annat Sverige är djupt kontroversiell på grund av miljöeffekterna.

Häromdagen florerade nya internetrykten om att 85-åringen skulle vara död.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.