Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 22:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skog-motsvarande-en-yta-av-30-fotbollsplaner-skovlas-varje-minut/

Världen

Skog motsvarande en yta av 30 fotbollsplaner skövlas varje minut

Foto: Lotta Härdelin/Claes Sjödin

Trots klimatförändringarna fortsätter världens regnskogar att skövlas även om det förra året skedde i lägre takt än föregående år. En undersökning visar att en yta motsvarande 30 fotbollsplaner skövlas i minuten. Värst är det i Brasilien.

Rätta artikel

Förra året förlorade världen tolv miljoner hektar regnskog. Det är en yta nästan lika stor som Grekland, visar en undersökning som Global Forest Watch gjort. De drabbade regnskogarna sträcker sig från Brasilien och Väst- och Centralafrika till Indonesien. De länder som avverkat mest regnskog är Brasilien, som skövlat nästan tre gånger mer än Kongo-Kinshasa. På tredje plats återfinns Indonesien som är världens fjärde folkrikaste nation.

– Vi är inte i närheten av att vinna denna strid, säger Frances Seymour från World Resources Institute, som ansvarar för studien.

På fjärde plats kommer Colombia, där skövlingarna ökat markant efter att staten slöt fred med Farc-gerillan för tre år sedan. Den colombianska delen av Amazonas står numera öppen för avverkning.

– För varje hektar vi förlorar är vi ett steg närmare skrämmande scenarier av skenande klimatförändring, säger Frances Seymore till BBC.

Att Brasilien leder statistiken beror på förra årets valkampanj där den ledande kandidaten Jair Bolsonaro lovade boskapsfarmarna att han skulle ge miljömyndigheterna mindre resurser och byta ut cheferna om han blev vald. Det gjorde att den illegala avverkningen ökade redan förra året. Landets dåvarande miljöminister Edson Duarte insåg riskerna tidigt och varnade.

– Vi måste mobilisera på alla nivåer av regering, samhälle och den produktiva sektorn för att bekämpa denna olagliga verksamhet”, sade han i ett uttalande förra året.

Det hände aldrig. Trots att skövlingarna ökar fortsätter miljömedvetandet i Brasilien på en låg nivå. När Greta Thunberg uppmanande världens elever till klimatstrejk var det endast två av Rio de Janeiros tusentals skolor som deltog i strejken. Vad som bidrar till att hålla miljömedvetandet på en låg nivå är att Bolsonaros regering gör sitt bästa för att framställa klimatdebatten som orkestrerad av en marxistisk maffia. Konspirationsteorin presenteras av Brasiliens utrikesminister Ernesto Araújo och har fått stöd av landets vice president, general Hamilton Mourão. Förra året sade generalen att ”klimatdebatten används av den rika världen för att kunna fortsätta att dominera”.

Den enda goda nyheten som den globala studien visar är att Indonesien lyckats minska sin avverkning med upp mot 40 procent. Det är landets lägsta skövlingsnivå sedan 2003. Vad som ligger bakom den positiva förändringen är att det fallit ovanligt mycket regn de två senaste åren. Det har minskat bränderna i regnskogen. Men även ett initiativ från Norge spelar in. Norska regeringen kompenserar Indonesien för den miljövinst världen gör när Iandet inte längre avverkar sin värdefulla regnskog. Indonesiska myndigheter har även skärpt bevakningen av sin regnskog.

– Vår brottsbekämpning visar att vi tar det på allvar, säger Belinda Margono, från det indonesiska miljödepartementet till BBC. 

Efter att skogsbränder 2015 rasat i två månader, drabbat miljontals människor och gjort Indonesien till en av världens största utsläppare av koldioxid det året tog regeringen 2016 krafttag för att skydda skogsmarker. Det handlade bland annat om att inte godkänna nya ansökningar om att få omvandla skog till odlingsmark. Företrädare för flera företag är också misstänkta för inblandning i skogsbränderna.