Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skogsbrand-rasar-pa-gran-canaria/

Världen

Skogsbrand rasar på Gran Canaria

En officer blickar över skogsbranden som härjar på Gran Canaria. Foto: Guardia Civil/AP

Flera byar på kanarieön Gran Canaria har evakuerats på grund av en stor skogsbrand. På söndagen är runt 1.000 människor evakuerade.

Branden rasar på en stor yta och sprider sig mot en nationalpark och ett populärt turistområde, enligt öns räddningstjänst. Brandförsvaret kämpar mot lågorna runt tre mil från huvudstaden Las Palmas med hjälp av flygplan och helikoptrar.

https://twitter.com/SkyNews/status/1160586568182243328

”Vi är överväldigade av situationen. Vi fortsätter att arbeta och kämpa för vår ö, ”twittrade räddningstjänsten på Gran Canaria tidigt på söndag morgon. 

Ett vittne på plats beskriver scenen som ”en av de mest smärtsamma saker jag sett i mitt liv”.

Kanarieöarnas president Ángel Víctor Torres kallade under lördagen till ett krismöte med spanska regeringsdelegater, lokala ledare och räddningstjänster. Bland annat har militärt stöd från Sevilla har kallats in och tio flygplan arbetar med att släcka branden. 

Vid middagstid på söndagen kunde stora rökmoln ses från ön Teneriffa som ligger på ungefär hundra kilometers avstånd. Branden befaras spridas ytterligare när meteorologer utfärdat varningar för starka vindar på Gran Canaria.

På lördagen greps en 55-årig man i koppling till branden. Lokal polis tror att eldhärden uppstod på grund av en lödkolv.