Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skogsbranderna-i-sibirien-fortsatter-rasa/

Världen

Skogsbränderna i Sibirien fortsätter rasa

Skogsbrand i Krasnojarsk-regionen i början av augusti. Foto: Ryska federationens katastrofministerium i Krasnojarsk/AP

MOSKVA. De ryska skogsbränderna har pågått i över en månad utan att brandmyndigheterna fått bukt med dem. Över 1,2 miljoner invånare kräver nu att undantagstillstånd förklaras i hela Sibirien.

Just nu pågår 85 olika skogsbränder i Ryssland. Mest utsatt är området kring Krasnojarsk, där 53 skogsbränder på över 80.000 hektar rasar. Kring Irkutsk har man nyligen släckt bränder på ett 12.300 hektar stort område.

I Murmanskområdet, Sibirien, Fjärran Östern, Kaukasien och sydvästra Ryssland har myndigheterna förklarat högsta möjliga brandfara. 

Bränderna började sprida sig redan i juli. Vid det här laget har över 2,6 miljoner hektar skog har bränts ner i Ryssland, och det är redan klart att slutresultatet kommer att bli värre. Bränderna är enligt ryska myndigheter ett resultat av långa perioder med höga temperaturer på över trettio grader, samtidigt som det har varit en ovanligt stormig sommar.

I fyra regioner har myndigheterna förklarat katastrofsituation – Irkutsk- och Krasnojarskområdet samt Burjatien och Jakutien. Ryska armén har ställt tio flygplan och lika många helikoptrar till regionernas förfogande, men insatserna är helt otillräckliga. Bränderna leder till att permafrosten i Sibirien, som för tiotals år sedan började smälta på grund av klimatförändringen, nu smälter ännu snabbare.

På grund av bränderna har luftkvaliteten rasat i flera stora sibiriska städer, bland annat Novosibirsk, Tomsk och Tjeljabinsk. I Krasnojarsk är koncentrationen av luftburna partiklar under 2,5 mikrometer i diameter dubbelt högre än vanligt.

Över 1,2 miljoner personer har skrivit på en petition på nätet där man kräver att undantagstillstånd ska införas i hela Sibirien för att få ett slut på bränderna.

Läs mer: Bråk om orsaker till varför skogsbränderna i Amazonas ökar 

Läs mer: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sibiriens-brander-kan-oka-takten-pa-klimatforandringarna/