Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skojade om ebola – flygplan stoppades

Några nysningar och ett dåligt skämt tvingade 290 passagerare från att lämna flygplanet i Dominikanska Republiken i veckan. ”Jag har ebola och ni är körda allihop”, sa en man som sedan fördes ut från planet.

Rädslan för att ebolasmittan ska sprida sig ytterligare gör nu att flygplatser runt om i världen är i beredskap för att snabbt ta hand om misstänkta sjukdomsfall.

När US Airways flight 845 från Philadelphia i USA med 290 passagerare ombord landade i Punta Cana i Dominikanska Republiken i onsdags började en av passagerna att nysa, skriver Washington Post.

– Jag har ebola och ni är körda allihop. Jag har varit i Afrika! sa den manlige passagerarna, enligt den dominikanska tidningen Diario Libre.

En medpassagerare som hörde mannens kommentar larmade personalen ombord som i sin tur kontaktade kaptenen. En stund senare upplyste en flygvärdinna passagerarna om att planet inte kunde flyga vidare ”på grund av en möjlig hälsofråga ombord”. En stund senare kom ett team på fyra personer klädda i heltäckande dräkter ombord och ledde sedan ut den 54-årige mannen.

Medan mannen, som rest till Dominikanska Republiken för två veckors semester, togs om hand hörs hur han försöker förklara att allt bara är ett skämt:

– Jag skojade bara, jag kommer inte från Afrika.

Medpassagerarna var inte lika roade och flera hördes bua. En flygvärdinna kallade honom för ”en idiot”.

När mannen undersökts och det visat sig att han var frisk skickades han tillbaka till USA med nästa plan på torsdagen, skriver Dominican Today.

Senare på fredagen svensk tid hölls passagerarna på ett amerikanskt inrikesplan kvar ombord i en timma sedan planet landat i Las Vegas efter det att en kvinna ombord först misstänkts vara smittad med ebola. Kvinnan hade kräkts ombord och ryktet gick om att hon skulle ha besökt Afrika, skriver Las Vegas Review-Journal.

Efter en undersökning visade det sig att kvinnan inte bar på smittan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.