Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skolbarn känner sig ignorerade av surfande föräldrar

Other: Berit Roald/NTB

Föräldrar som surfar för mycket på sina mobiltelefoner förstör familjelivet, anser brittiska skolbarn. En stor undersökning visar att mer än en tredjedel av skolbarnen har bett sina föräldrar att lägga undan telefonen.

Organisationen Digital Awareness UK har frågat 5.000 skolbarn och föräldrar om hur de påverkas av surfandet med mobiltelefoner, rapporterar BBC.

Enligt undersökningen känner sig många av barnen, som är mellan 11 och 18 år, ignorerade. De är både bekymrade och upprörda över omfattningen av de vuxnas surfande. 14 procent av barnen uppger att deras föräldrar har mobilen igång under familjens gemensamma måltider. Bara fem procent av de vuxna medger dock att de mobilsurfar under måltiderna.

Mer än åtta av tio barn vill att måltiderna ska vara ”surffria” och 22 procent anser att föräldrarnas användande av mobilen stör familjens samvaro. 36 procent av barnen har någon gång bett föräldrarna att lägga undan mobiltelefonen. Varannan förälder brydde sig inte om barnens vädjan.

Bara en av tio föräldrar anser att deras användning av mobiltelefonen innebär problem för barnen. 43 procent av de vuxna anser att de tillbringar för mycket tid online. 1 av 20 föräldrar kan surfa upp till 15 timmar under lediga dagar under veckosluten.

Bland skolungdomarna säger tre av fyra att de är online mellan tre och tio timmar om dagen. Barnens största oro för det egna nätsurfande är brist på sömn, 47 procent anser att detta är ett stort problem. Bland föräldrarna är det bara en av tio som bekymrar sig över att barnens surfande kan leda till sömnbrist.

Emma Robertson, grundare av Digital Awareness UK, säger till BBC att för få föräldrar vet hur länge deras barn är online, särskilt på natten, ”eller vad de faktiskt gör online”.

– Vi hoppas att resultatet blir en väckarklocka för familjer och motivera dem att ha seriösa samtal om säker och hälsosam användning av teknik, säger hon.

En grupp rektorer anser att skolan och familjerna behöver ta ett gemensamt grepp för användandet av mobiltelefoner.

– Undersökningen visar att barn är medvetna om många av de risker som är förknippade med överanvändning av teknik, men de behöver vuxna i sina liv för att sätta tydliga gränser, säger rektorn Mike Buchanan till BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.