Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skolfotot-som-kamouflerar-europas-splittring/

Världen

Gruppfotot som kamouflerar Europas splittring

27 av EU:s stats- och regeringschefer plus några höga tjänstemän samlade för gruppfoto i Sibiu i Rumänien. Foto: Vadim Ghirda/AP

SIBIU. Trots att själva namnet signalerar enighet, Europeiska unionen, måste EU:s stats- och regeringschefer ständigt påminna omvärlden om att de är just eniga. I sig ett tecken på splittring.

I valtider sopas detta bäst under mattan med allmänt hållna uttalanden. Och en solig skolfotoliknande bild från Rumänien.

Rätta artikel
EU-valet 2019

27 stats- och regeringschefer (Storbritanniens Theresa May höll sig hemma) samlade på ett vackert torg i Sibiu.

De är Europas mäktigaste politiska ledare och de ska samarbeta med varandra. Men de har aldrig valt varandra. De är valda av sina väljare – från grekiska vänsterpolitikern Alexis Tsipras (som ignorerar fotografen och står i mitten, bakom Macron) till ungerska högerpolitikern Viktor Orbán (bakre raden, fjärde från höger).

För en är det sannolikt sista träffen med klassen av toppolitiker. Finlands Juha Sipilä (främre raden, fjärde från vänster) förlorade sitt parlamentsval och ny statsminister är på ingång.

En annan har precis vunnit sitt. Spaniens Pedro Sánchez (bakre raden längst till höger bredvid Stefan Löfven) kommer med stärkt pondus till mötet och kräver en hög post för sitt hemland när EU:s toppjobb ska fördelas så småningom.

Mäktigast i klassen, Angela Merkel (i grön jacka), lyser upp när Sibius invånare applåderar och jublar när hon anländer. Hemma är tyskarna mest trötta på henne.

De jublar även åt Frankrikes Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (i mitten). En enkel slutsats är att dessa tre är de mest bekanta ansiktena i europeisk politik. En mer konspiratorisk är att den rumänska statsledningen, landet är ordförande för EU detta halvår, bara släppt fram invånare som gillar EU. Det gör å andra sidan väldigt många, enligt opinionsmätningar.

Rumäniens president Klaus Johannis, (långa mannen längst fram i mitten) har ett val att se fram emot. Att visa på umgänge med Europas toppolitiker i sin egen hemstad gynnar honom.

I huvudstaden Bukarest möter premiärminister Viorica Dăncilă i stället nästan dagligen gatudemonstrationer från besvikna invånare.

Efter att gruppbilden tagits, och Sibius invånare fortsatt jubla och klappa händerna, går ledarna, till livvakternas förskräckelse, fram och hälsar på folket. Några kvinnor drar i Angela Merkel och vill krama henne hårt.

Angela Merkel. Foto: Vadim Ghirda/AP

Väl tillbaka i mötesrummet, bakom stängda dörrar, är stämningen inte lika uppsluppen. Vid just detta toppmöte ska dock inga beslut tas som blottlägger sprickorna mellan länderna. Inga uttalanden om asylpolitik, försvarssamarbete eller långtidsbudgeten eller andra stridsfrågor.

Miljöfrågan splittrar också. Sverige och sju andra länder har i förväg skickat in en skrivelse om att EU måste bli mer ambitiöst på området. Bland annat kräver de att 25 procent av EU:s utgifter ska gå till projekt som bekämpar klimatförändringen. Viktiga Frankrike är med i gruppen. Inte Tyskland.

På sin presskonferens efter mötet ger Angela Merkel ändå initiativet sin välsignelse.

– Det är ett bra förslag som jag stöder fullt ut, säger hon om 25-procentsmålet.

Angela Merkel vill dessutom att ledarna ska träffas oftare för att snabba på beslutsprocessen i EU. Och för nya klassfoton.

Statsminister Stefan Löfven och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Foto: Olivier Hosle/AFP/Pool