Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skolor stängs efter Tunisien-upplopp

Demonstranter kastar sten på polisen i Sidi Bouzid i mellersta Tunisien.
Demonstranter kastar sten på polisen i Sidi Bouzid i mellersta Tunisien. Foto: AP Photo
Kravaller skakar Tunisien, det värsta våldsutbrottet på årtionden. Hög ungdomsarbetslöshet är en av orsakerna och presidenten utlovar 300.000 nya jobb. Men skolorna hålls stängda från och med tisdagen.

Alla skolor och universitet har fått order om att hålla stängt i väntan på vidare besked, meddelade Tunisiens officiella nyhetsbyrå TAP på måndagskvällen.

"Efter våldet på universitet och gymnasieskolor, och i väntan på en utredning för att fastställa vem som bär ansvaret för att ha anstiftat studentprotesterna, har vi beslutat att ställa in all undervisning i alla skolor /.../ från i morgon, tisdag, och tills vidare, citerade nyhetsbyrån TAP utbildningsdepartementet.

President Zine el Abidine Ben Ali lovade i ett tv-sänt tal att regeringen ska skapa 300 000 nya jobb. Samtidigt hävdade han att det var "terrorhandlingar" som begåtts vid upploppen.

Oroligheterna tog fart i december, då 26-årige Mohammed Bouazizi – som var utbildad på universitet men sålde grönsaker för att klara sig – tände eld på sig själv utanför ett myndighetskontor sedan polisen beslagtagit hans kärra. Han avled i onsdags av brännskadorna.

På måndagen öppnade polisstyrkor eld för att skingra folksamlingar i minst två städer. Ingen har rapporterats skadad i de sammandrabbningarna, men under helgen dödades minst 14 människor.

I Tunis var läget på måndagen lugnt och butiker var öppna. Studenter hade anordnat en marsch, men kravallpoliser hindrade dem att ta sig ut från universitetsområdet al-Manar.

Militär har skickats till provinserna för att förstärka lokala polismyndigheter.

– Staden är omringad av poliser. Det är sammandrabbningar med 2 000 demonstranter över hela staden och polisen använder tårgas och har börjat skjuta, sade Kamel Labidi i en stad 20 mil väster om Tunis till nyhetsbyrån Reuters.

Catherine Ashton, utrikeschef i EU som är Tunisiens största handelspartner, manar nu landets styrande att undvika fortsatt våld.

– Vi uppmanar Tunisien att omedelbart frige de bloggare, journalister, jurister och andra som greps då de demonstrerade under fredliga former, sade Ashtons taleskvinna Maja Kocijancic.

Fakta: Tunisien

• Tunisien blev självständigt från Frankrike 1956.

• Landets förste president Habib Bourguiba dominerade politiken i över 30 år.

• Han arbetade mot islamistiska strömningar och för kvinnors rättigheter.

• Zine el Abidine Ben Ali kom till makten i en oblodig kupp 1987, när Bourguiba förklarades senil och oförmögen att fortsätta styra.

• Ben Ali omvaldes för två år sedan med 90 procent av rösterna.

• I dag har landet runt tio miljoner invånare.

Källa: CIA Factbook, Nationalencyklopedin, Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.