Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skolstart i Donetsk slutade med tragedi

Vapenvila och upprop för höstterminen – det borde vara en högtidsdag här i östra Ukraina. Men i Skola nummer 57 i Donetsk slutade dagen i tragedi: tre personer dödades av en artilleriraket.

Barnen hade just skingrats när missilen slog ner. Tvärs över gatan syns en mindre krater, och av fönstren på skolbyggnadens framsida återstår bara glassplitter.

Sex skadade personer, alla vuxna, fördes snabbt bort av ambulans. Men strax innanför huvudentrén ligger två döda kroppar ännu kvar när DN kommer till platsen två timmar efter attacken, hastigt övertäckta med filtar och stolsdynor.

Den ene är en ännu okänd pappa till en av skolans elever. Den andre är Andrej Grebjonkin, en 49-årig biologilärare som har arbetat på skolan i många år, berättar studierektorn Vasilina Berezjnaja.

Hon försöker trösta den omkomnes fru, som är utom sig av sorg. Samtidigt ringer en mobiltelefon. Signalen kommer från den andra döda kroppen, den pappa vars anhöriga ännu inget vet om vad som har hänt.

Över 200 skolor i de rebellkontrollerade delarna av Donetsklänet öppnade på onsdagen, en månad senare än normalt. I centrum av staden gick allt som vanligt, förutom att mer än hälften av eleverna saknas – deras familjer har flytt från kriget. Nu när vapenvila råder sedan snart fyra veckor börjar många också återvända till Donetsk.

Men i norra delen av miljonstaden, där Skola nummer 57 ligger, ger man inte mycket för vapenvilan. Bara några kilometer härifrån ligger Donetsks internationella flygplats, och om den utspelar sig nu en bitter strid.

Rebellerna beskjuter flygplatsen från flera håll, medan Kievregeringens trupper skjuter inifrån flygplatsområdet. Den artilleriraket av typ Grad som föll vid skolan kom av allt att döma därifrån.

- De där nazisterna, vänta bara. Vi ska hämnas, säger Pavel, en man i 50-årsåldern som är svåger till den omkomne läraren Andrej och som hjälper till att lägga den döde till rätta.

Ungefär samtidigt med skolattacken dödades sex personer vid en busshållplats inte långt därifrån. Även de dödades av en artilleriraket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.