Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skolstrejk-for-klimatet-lockade-tiotusentals-barn-och-unga/

Världen

Skolstrejk för klimatet lockade tiotusentals barn och unga

Bild 1 av 2 Melinda Scott med barnen Liam, Rylan, Blaine och Arinya. På plakatet till höger står ”Små ansikten, kraftfulla hjärtan. Vi står tillsammans. Den långa sommaren är här. Hör oss! Älska jorden.”
Foto: Tina Zenou
Bild 2 av 2 Ella Connell, Tahli Carta Davis och Margot de Gier, 17 år, från Brunswick secondary school hade kommit dit med läraren. Deras föräldrar tyckte de gjorde rätt som gick dit.
Foto: Tina Zenou

MELBOURNE. Tiotusentals tog till gatorna över hela Australien för att strejka för klimatet och protestera mot politikernas flathet i frågan.

– Det är mycket viktigare för mig att vara här än i klassrummet. Politikerna måste lyssna, sa Margot de Gier, 17 år, från Brunswick secondary school i Melbourne.

Rätta artikel

Redan på tåget in mot stan var det uppenbart att detta inte var någon vanlig fredag. Mitt på dagen var vagnen fylld med barn och unga i alla åldrar – utan den sedvanliga skoluniformen. Många hade hemmagjorda plakat i händerna och de yngre var i sällskap av lärare och föräldrar.

I städer över hela Australien stängde strejkerna ned gator och torg. Tidigare skolstrejker kritiserades av premiärminister Scott Morrison som uttryckte att eleverna ”hör hemma i skolan”. Det var det inte många som brydde sig om den här fredagen när närmare 30.000 samlades i närheten av parlamentsbyggnaden i Melbourne.

Melinda Scott tvekade inte att ta sina fyra barn ur skolan.

– Inte en sekund! Barnen lär sig mycket mer av att vara här och se hur de kan utnyttja sina röster för att skapa förändring, sa hon.

Familjen tillhör ursprungsbefolkningen. Miljön och planeten har en särskild betydelse för dem, anser hon.

– Vi har en helig koppling till jorden. Vi har mycket vi skulle kunna lära andra om att skydda vår miljö. De måste bara lyssna, sa Melinda Scott.

Australien går till val om knappt två månader och hittills har varken höger- eller vänsterpartierna presenterat något ambitiösare miljöprogram. I ren frustration ringde skolstrejkens organisatör upp oppositionsledaren Bill Shorten direkt från scenen till folkets jubel.

– Vi kräver tre saker: bara förnyelsebar energi till 2030, inga nya kolgruvor eller gasprojekt och att ni stoppar Adanis kolgruva! Skrek hon på telefon. Symboliskt nog var de bara en tjänsteman som svarade.

Demonstranter i närheten av parlamentsbyggnaden i Melbourne. Foto: Tina Zenou

Några som var frustrerade över att inte få rösta i årets val var tre sjuttonåriga elever från Brunswick secondary school i norra Melbourne.

– Politikerna måste lyssna på oss. Det gäller vårt och våra framtida barns liv, sa Margot de Gier och fick medhåll av kompisarna som just nu läser om klimatförändringarna i skolan.

Överallt syntes plakat med fyndiga budskap som ”Klimatet är hetare än en ung Leonardo DiCaprio” eller ”Dinosaurierna trodde säkert också de hade gott om tid”. Flera plakat refererade till Greta Thunberg och hennes outtröttliga arbete.

Läs mer: Greta-inspirerade klimatdemonstrationer väntas i över 1.500 städer

Läs mer: Greta Thunberg inför klimatstrejken: ”Det blir ett improviserat tal”