Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skotsk-domstol-underkanner-parlamentets-stangning/

Världen

Skotsk domstol underkänner parlamentets stängning

Foto: Frank Augstein/AP

Skottlands högsta appellationsdomstol slog på onsdagen fast att Boris Johnsons ovanligt långa stängning av det brittiska parlamentet strider mot lagen.

Högsta domstolen ska nu avgöra saken i nästa vecka.

Samtliga tre domare i den skotska domstolen anser att den fem veckor långa suspenderingen av parlamentet är ett lagbrott, då det ”inskränker parlamentets roll som granskare av regeringen”. De ändrar därmed en tidigare skotsk dom som menade att rättsväsendet inte ska lägga sig i premiärministerns beslut.

Även en domstol i England har tidigare ställt sig på regeringens sida. Från Boris Johnsons stab meddelas att det skotska beslutet överklagas. 

Saken kommer därmed att avgöras i Högsta domstolen i Storbritannien, med start den 17 september. Parlamentet förblir stängt fram till att ett domslut avges. 

Keir Starmer, Labours talesperson om Brexit, kräver att regeringen återkallar parlamentet omedelbart, trots att bara ett drygt dygn gått sedan det suspenderades i fem veckor.

– Det är väldigt ovanligt att domstolar lägger sig i politiska processer på det här viset, och det språk som används i domen är mycket starkt, säger Starmer till BBC.

Att det på hösten görs uppehåll i parlamentets arbete under den period då partierna håller sina årliga konferenser är vanligt i Storbritannien. Men detta års uppehåll är betydligt längre än normalt, vilket väckt oppositionens vrede och tolkats som att regeringen försöker undkomma kritik om hur den hanterar Brexit.

Boris Johnson hävdar att hans regering behöver tid för att ”förbereda den ambitiösa agenda” som ska lanseras inför hösten. Den 14 oktober ska parlamentet återuppta sitt arbete – två veckor före Brexit-dagen den 31 oktober.

Katrine Marçal: Detta är ingen vanlig politisk strid. Detta är Ragnarök