Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Skott mot FN-team

En av FN:s bilar besköts när de skulle inspektera den misstänkta gasattacken i Damaskus, Syrien.
En av FN:s bilar besköts när de skulle inspektera den misstänkta gasattacken i Damaskus, Syrien. Foto: AFP

Okända prickskyttar besköt FN:s expertteam i Damaskus under måndagen. En bil förstördes men ingen skadades.

Attacken var riktad mot FN:s personal som under ledning av svensken Åke Sellström är på plats för att utreda den misstänkta attacken med kemiska vapen i Damaskus. Syrien gick med på att släppa in inspektörerna i söndags.

– Den första bilen besköts avsiktligt flera gånger av oidentifierade krypskyttar i buffertzonen i området, säger Nesirky en talesman från FN-delegation och tillade att bilen inte längre var funktionsduglig, rapporterar Reuters. 

Han betonade också att händelsen återigen visar hur viktigt det är med samarbete från båda sidor för att FN ska kunna utföra sitt arbete.

Teamet var på väg mot stadsdelen Ghouta, öster om Damaskus som utsattes för en attack misstänkt nervgas den 21 augusti som dödade hundratals civila, när de blev beskjutna.

FN-experterna åkte efter skottlossningen tillbaka till en vägspärr och bytte ut den skadade bilen, skriver AFP.

Senare kunde FN-experterna återvända till Moadhamiya, där attacken i onsdags ägde rum, där de under eftermiddagen kunde besöka två sjukhus och intervjuade läkare och patienter. Där tog gruppen bland annat blodprover, skriver Wall Street Journal.

På frågan om hur länge inspektörerna kan vara kvar säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till nyhetsbyrån:

– Vi vill ju vara där tills dess vi har sett att vi har gjort ett meningsfullt arbete. Vi fortsätter nu tills vidare i morgon och sedan får vi se dag för dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.