Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skottland-infor-hbtq-undervisning/

Världen

Skottland inför hbtq-undervisning

Foto: Lise Åserud/NTB

Regnbågsflaggan är i topp när Skottland tar steget och gör undervisning som rör homosexuella, bisexuella, transsexuella och intersexuella frågor obligatorisk i offentliga skolor.

Rätta artikel

Förhindra homofobi, fördomar och diskriminering. Det är målet med den nya undervisningen, enligt landets vice försteminister John Swinney som godkänt läroplanen efter rekommendationer från hbtq-rättsorganisationen TIE.

– De rekommendationer jag har accepterat kommer inte bara att förbättra skolgången hos våra hbtq-unga, de kommer att uppmuntra samtliga elever till att hylla olikheter, främja förståelse och uppmuntra inkludering, säger Swinney enligt CNN.

Den utökade läroplanen kommer bland annat att innebära att hbtq-historia, terminologi och undervisning om identitet finns med på schemat. Även lärare kommer att erbjudas gratis utbildning och undervisningsmaterial för att kunna möta de nya kraven.

En studie gjord av TIE  i Skottland 2016, visade att nio av tio hbtq-personer som svarat i undersökningen utsatts för homofobi och mobbning i skolan. 27 procent av tillfrågade hade försökt ta livet av sig till följd av mobbningen, enligt studien.

Sexualupplysaren Pelle Ullholm på RFSU hyllar därför Skottlands beslut.

– Vi ska bara lovebomba det, det är fantastiskt bra, säger han till TT.

I Sverige finns redan obligatorisk undervisning som rör sexuell läggning och identitet, bland annat i ämnesplanen för religion- och samhällskunskap. Men enligt Folkhälsomyndighetens senaste undersökning upplever många unga att det fortfarande finns ett alltför stort fokus på heterosexuella frågor, säger Ullholm.

– Studien visar att många unga vill ha mer hbtq-information, så vi ska inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Det finns mycket kvar att göra.

Ämnen i den här artikeln:

HBTQ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt