Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skottlands-tidigare-minister-har-anhallits-misstankt-for-sexbrott/

Världen

Skottlands tidigare minister har anhållits misstänkt för sexbrott

Alex Salmond. Foto: Scott Heppell/AP

Alex Salmond, tidigare försteminister i Skottland, har anhållits misstänkt för sexaulbrott, rapporterar brittiska medier. 

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

Enligt åklagaren kommer förhandlingar mot Salmond att påbörjas på torsdagseftermiddagen.

Alex Salmond har varit skotsk försteminister och ledare för landets nationalistparti SNP och satt i regeringen mellan 2010 och 2014. 

Han har tidigare anklagats av två kvinnor för att ha sexuellt trakasserade dem 2013 när Salmond fortfarande var minister. En talesperson från polisen i Skottland bekräftar att den förra ministern har anhållits men ville inte uppge någon brottsrubricering.

– Vi kan bekräfta att en 64-årig man är arresterad och ett åtalsunderlag är skickat till åklagare, säger talespersonen till The Guardian. 

Alex Salmond har förnekat brott. 

För två veckor sedan vann Salmond en rättstvist mot den skotska regeringen gällande hur de har hanterat sexanklagelserna. Enligt domstol var regeringens agerande ”orättvist och ... färgat av uppenbara fördomar”, skriver Sky News.

Den skotska regeringen erkände att dess interna utredning av klagomålen mot Salmond var bristfällig.