Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skottlossning-i-malis-huvudstad/

VÄRLDEN

Skottlossning i Malis huvudstad

Soldater i Mali har attackerat presidentpalatset i landet och den statliga radions högkvarter har stormats i protest mot förhållandena i inbördeskriget mot tuaregrebellerna i norr.

– Nu vet vi att det är en statskupp som de försöker genomföra, sade en tjänsteman på Malis försvarsdepartement till Reuters, efter att presidentpalatset attackerats på onsdagskvällen.

Kraftig skottlossning rapporterades från huvudstaden Bamako på onsdagseftermiddagen. Enligt en Reuters-korrespondent hördes skott i omkring tio minuter från ett område nära den statliga radions huvudkontor.

– Vi är trötta på situationen i norr, sade en av de soldater som stormade byggnaden till AFP.

Tidigare på onsdagen förstärktes dessutom säkerheten med bepansrade fordon vid presidentpalatset sedan skottlossning hörts även vid en militärförläggning utanför staden.

Ett underbefäl vid förläggningen sade dock att man inte var ute efter att störta president Amadou Toumani Touré.

– Han är vår president, men han behöver ordna vissa saker. Vi vill ha ammunition för att åka iväg och slåss mot tuaregerna. Nog är nog, sade underbefälet.

Strider mellan armén och tuaregrebellerna sedan mitten av januari har tvingat närmare 200.000 människor på flykt i norra Mali. Gerillan, MNLA, slåss för en egen stat, kallad Azawad.

Människorättsläget är det värsta i området på 20 år enligt Amnesty International.