Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skottlossning-vid-koreanska-gransen/

Världen

Skott från Nordkorea kan ha varit olyckshändelse

Koreas demilitariserade zon, DMZ, är en smal landremsa som löper tvärs genom Koreahalvön. Bild från 2017.
Koreas demilitariserade zon, DMZ, är en smal landremsa som löper tvärs genom Koreahalvön. Bild från 2017. Foto: Roger Turesson

En nordkoreansk skottlossning mot en sydkoreansk vaktpostering bedöms inte ha varit avsiktlig, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Läget är just nu extra spänt, efter spekulationerna kring diktatorn Kim Jong-Uns hälsa.

TT Text

Det var på söndagsmorgonen lokal tid som ett antal skott träffade posteringen i DMZ (demilitariserade zonen), som går längs stilleståndslinjen efter Koreakriget.

”Vår militär svarade med två omgångar av skottlossning och en varning, helt enligt instruktionerna”, meddelar Sydkoreas försvarsstab enligt nyhetsbyråer i Seoul. Men efter en närmare analys gjordes alltså bedömningen att det hela ser ut att ha varit en olyckshändelse.

De båda länderna är formellt sett fortfarande i krig efter konflikten 1950–53, och har ingen fastslagen gräns emellan sig. Men längs stilleståndslinjen har DMZ etablerats, som namnet till trots präglas av massor av vapen på båda sidor – och stor misstänksamhet.

I enlighet med stilleståndsavtalet från 1953 övervakas DMZ av bland andra svenska officerare.

Skottlossningen kommer bara några dygn efter det att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för första gången på tre veckor rapporteras ha framträtt offentligt. Hans frånvaro från det offentliga orsakade spekulationer om att diktatorn var svårt sjuk.

I samband med skottlossningen har Blå huset, Sydkoreas presidentstab, gått ut med bedömningen att uppgifter om att Kim skulle ha genomgått en allvarlig operation är grundlösa.