Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 05:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skottlossning-vid-synagoga-i-san-diego/

Världen

En död och tre skadade i attentat mot synagoga i Kalifornien

00:54. Polisen undersöker om den 19-åring som gripits skrivit ett hatfyllt öppet brev som cirkulerar på nätet. En person sköts till döds och tre andra skadades i attacken på synagogan norr om San Diego i Kalifornien.

En kvinna har dödats och tre har skadats i en skjutning i en synagoga i Poway utanför San Diego i Kalifornien.

En 19-årig man har gripits misstänkt för attentatet, som stadens borgmästare kallar för ett hatbrott.

Rätta artikel

Strax före klockan 11.30 lokal tid larmades polisen om en skjutning vid en synagoga i Poway utanför San Diego i södra Kalifornien.

San Diegos sheriff William Gore uppger vid en presskonferens att fyra personer har skjutits, varav en kvinna avled av sina skador. Övriga tre, en flicka och två vuxna män, vårdas på sjukhus men ska vara i stabilt tillstånd.

Flera personer har skadats i en skjutning i Powey, Kalifornien. Foto: Denis Poroy

Enligt Gore kom en man in i synagogan med ett automatvapen och öppnade eld. Stadens borgmästare Steve Vaus kallar dådet för ett hatbrott, ”baserat på uttalanden som gjordes när skytten gick in” i synagogan.

– Det var någon med hat i sitt hjärta mot vårt judiska samfund, och det kan inte accepteras, säger han till CNN.

Vaus säger också att flera församlingsmedlemmar ska ha ingripit mot skytten.

– Dessa modiga människor förhindrade säkerligen det här från att bli en mycket värre tragedi.

William Gore säger att en tjänstledig gränspolis tros ha varit inne i synagogan vid tillfället och skjutit mot gärningsmannen när denne flydde. Polismannens skott ska inte ha träffat den misstänkte men däremot dennes bil.

Sheriffen Bill Gore. Foto: Denis Poroy/AP

Kort efteråt greps en 19-årig man hemmahörande i San Diego. San Diegos polischef David Nisleit säger enligt AP att den misstänkte ringde polisen från sin bil för att rapportera att han varit involverad i skjutningen, och klev sedan ut med händerna i luften när polisen stannade honom. 

Sheriff William Gore säger att de har fått kopior av 19-åringens inlägg på sociala medier och ett ”öppet brev” som nu ska undersökas, men han vill inte kommentera något om gärningsmannens motiv.

I brevet, som CNN tagit del av, står det bland annat att den misstänkte gärningsmannen planerat attacken och refererar till andra attacker mot religiösa lokaler som till exempel skjutningen i moskén i Christchurch i Nya Zeeland. Brevförfattaren skriver också om hans förakt mot judar och tar på sig ansvaret för en moskébrand i Kalifornien strax efter attackerna i Christchurch.

https://twitter.com/SDSOPoway/status/1122221526374203392

Klockan 11.00, omkring en halvtimme innan polisen larmades till platsen, firades den judiska högtiden pesach i synagogan med flera aktiviteter, enligt synagogans hemsida. Ungefär hundra personer ska ha befunnit sig i synagogan vid tillfället. 

Ett vittne uppger för den lokala tv-stationen KGTV att han hörde totalt 15 skott och att skottlossningen varade mellan 20 och 30 sekunder. Ett annat vittne säger att rabbinen i församlingen blev skjuten i handen, men att han ändå försökte lugna både församlingsmedlemmar och gärningsmannen. 

Synagogan där skjutningen inträffade. Foto: Sandy Huffaker/AFP

Församlingsmedlemmen Minoo Anvari, vars man bevittnade skjutningen, ger en liknande beskrivning till CNN.

– ”Vi är förenade”, sade han. Han bad för fred. Jag respekterar honom, trots att han blivit skadad vägrade han åka till sjukhuset. Han avslutade sitt tal först och sedan lämnade han synagogan. 

Enligt flera medier ska vapen som den misstänkte gärningsmannen använt slutat fungera vilket kan ha förhindrat att fler dog i dådet. Efter detta ska mannen ha gett sig av från platsen.

San Diego-polisen skriver på Twitter att de har satt in extra resurser vid religiösa byggnader i området, även om det inte finns några kända hotbilder.

https://twitter.com/ChiefNisleit/status/1122227333266415616

President Donald Trump uttryckte sitt deltagande med de drabbades familjer inför reportrar utanför Vita huset. Enligt AP sade han att skjutningen ”verkade vara ett hatbrott” och kallade den ”svår att förstå”.

Trump hyllade även gränsvakten som ska ha gripit in och enligt presidenten stoppat skjutningen i synagogan.

”Han må ha varit ledig, men hans talang för brottsbekämpning var inte det”, skriver presidenten på Twitter.

Lördagens skjutning inträffade på dagen sex månader efter en attack mot synagogan Tree of Life i Pittsburgh där elva personer dödades. En lastbilschaufför som enligt myndigheterna uttryckt hat mot judar greps och har åtalats för det dådet.