Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skramos-barn-har-lamnat-syrien/

Världen

Skråmos barn återförenade med morfar: ”Känns underbart”

00:26. Här återförenas Skråmos barn med sina släktingar i Irak.

IS-terroristen Michael Skråmos barn har lämnat lägret i Syrien och återförenats med sin morfar Patricio Galvez i Erbil i norra Irak.

Målet är att barnen ska vidare hem till Sverige, uppger kurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali för DN.

Rätta artikel

– Det känns underbart, jag är jätteglad, säger Patricio Galvez till Ekot efter att ha återförenats med sina barnbarn i Irak.

– Alla verkar må bra. Jag ska åka till sjukhuset i morgon väldigt fort med dem för vissa har fortfarande lite feber och hosta, fortsätter han.

Det var på tisdagseftermiddagen som uppgifter kom om att de sju barnen lämnat det kurdiskkontrollerade lägret al-Hol i Syrien och förts till Irak. Uppgifterna bekräftades av Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i norra Syrien. Enligt honom är målet att barnen ska lämna Irak för att bege sig till Sverige.

– Vi har haft en positiv och bra dialog med många berörda och det har lett till att  barnen är på väg hem, säger Shiyar Ali.

Hur mår barnen?

– Relativt bra. De har varit i dåligt skick när de hittades i lägret, men i dag är de vid mycket bättre hälsa. Men de behöver hjälp för att bli helt återställda, säger Shiyar Ali som tillägger att den aktuella insatsen endast gäller Skråmos sju barn. 

Svenska myndigheter tog hand om barnen som sedan fördes vidare till Erbil i den kurdiska delen av Irak.

Barnens föräldrar Michael Skråmo och hans fru Amanda anslöt sig till terrorsekten IS hösten 2014, och dödades båda två tidigare i år. Efter det har deras sju barn levt i det kurdiskkontrollerade lägret al-Hol i norra Syrien, i en särskild del för föräldralösa barn till IS-medlemmar i Europa.

Totalt räknar man med att 60 till 80 barn med svensk anknytning befinner sig i lägret. När DN besökte al-Hol för drygt en månad sedan bodde 73.000 människor där, varav 65 procent var barn.

Skråmos barn levde under svåra förhållanden. Ettåringen Mohammed var utmärglad och vägde mindre än tre kilo och barnen bad om att få följa med DN:s team till Sverige. Även barnens morfar Patricio Galvez besökte lägret i april och har kämpat för att få hem barnen.

Svenska utrikesdepartementet ville på tisdagen först varken bekräfta eller dementera att barnen förts till Irak. Vid 22-tiden bekräftade dock UD att barnen anlänt till Erbil.

– Vi kan bekräfta att barnen anlänt till Erbil och vårt fokus kommer nu vara att bistå barnen på bästa sätt. Vi kommer i nuläget inte ge mer detaljerad information om vårt arbete, säger Mathias Heimonen på UD:s presstjänst.

Sveriges regering har fått kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att hjälpa barnen med svensk anknytning i Syrien. I april gick Rädda Barnen ut med ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven där de skrev att regeringen ”hittat svepskäl för att inte agera och undvikit att ta ansvar”.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har avvisat kritiken med att det inte finns någon ”quick fix” för barnen i lägret, medan justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sagt att barnen kan få hjälp på annan plats.

– Vi har ju som regering och stat väldigt svårt att operera i de områdena, däremot om de sedan tar sig ut till andra länder, där kommer de förstås att bli föremål för konsulära överväganden i vanlig ordning, då blir det en fråga för UD. Mycket mer kan jag inte säga just nu, sa han i en intervju med DN.

På tisdagen hänvisade både Morgan Johansson och Margot Wallström till UD för kommentarer om Skråmos barn.