Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skrivfel riskerade att stjälpa klimatavtalet

Foto: TT

Ett skrivfel som smög sig in i slutdokumentet – och som de fattiga länderna ville behålla - höll på att stjälpa det historiska klimatavtalet i Paris. I slutänden blev det franske utrikesministern Laurent Fabius som ”i ett litet rum” löste knuten.

Efter två veckor av intensivt förhandlande för det historiska klimatavtalet stod det plötsligt ”ska” (shall) i stället för ”borde” (should) i den delen som gällde taket på koldioxidutsläppen.

Innebörden blev en väsentlig skärpning av avtalstexten, där det blev tvingande för de utvecklade länderna att ha absoluta mål för nedtrappningen av koldioxidutsläppen.

Detta var något som USA:s delegater inte kunde acceptera, eftersom det skulle kräva att senaten godkände avtalet, något som sågs som ett hopplöst fall av USA:s förhandlare.

– Vi gjorde det kristallklart att varje text fram till dess hade en annan ordalydelse, så det var inte svårt för dem att förstå att någon hade begått ett misstag, förklarade USA:s utrikesminister John Kerry, enligt Reuters.

Tidigare hade gruppen av utvecklingsländer försökt insistera på att det skulle stå ”ska” i stället för ”borde”.

Nu blev det den franske utrikesministern som löste knuten, genom det förtroende som han skapat, hävdar han själv.

Han intygade att stenograferna helt enkelt hade skrivit fel i den sista avtalsversionen, ett skrivfel som sedan de fattiga länderna ville ha kvar.

– Jag fick komma till ett litet rum, jag sa ”lita på mig. Jag garanterar att det bara är ett skrivfel. Låt oss inte blockera den här uppgörelsen för mänskligheten på grund av detta. De svarade: mr Fabius, vi litar på dig”, sa han enligt Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.