Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Skulle döda 100 000 – nu trappar Duterte ner drogkriget

Efter anförandet går president Duterte runt i lokalen och hälsar på gästerna. Under de vackra ljuskronorna är intresset minimalt för utrensningen av narkomaner och langare.
Efter anförandet går president Duterte runt i lokalen och hälsar på gästerna. Under de vackra ljuskronorna är intresset minimalt för utrensningen av narkomaner och langare. Foto: Roger Turesson

Filippinernas president Rodrigo Duterte gick till val på att han skulle döda och dumpa 100.000 människor i Manilabukten. Tusentals personer har redan dödats i det blodiga kriget mot drogerna.

Nu ger Duterte order till polisen att dra sig tillbaka.

Rodrigo Duterte gav på tisdagen order till landets polis att dra sig ur kriget mot misstänkta droghandlare, en uppmaning som kraftigt kan minska de utomrättsliga avrättningarna.

Sedan Duterte, som kallas ”the Punisher”, blev Filippinernas president under 2016 har tusentals misstänkta droghandlare dödats. Det har lett till skarp kritik från internationella människorättsorganisationer.

Men dödstalen kom knappast som en överraskning. Under valrörelsen lovade den hårdföra politikern att han skulle dumpa 100.000 brottslingar i bukten utanför huvudstaden Manila.

Nu verkar landets ledare ha backat från vallöftet.

Polisen, militären och andra nationella myndigheter ska från och med nu överlämna drogkampen till landets drogbekämpningsmyndighet PDEA. Myndigheten har 1.800 anställda, att jämföra med polisens 160.000, enligt The Guardian.

Presidenten motiverade inte beslutet, men i de senaste opinionsundersökningarna minskade Dutertes stöd rejält. Den största anledningen tros vara hans krig mot droghandeln, enligt TT.

Läs också: Duterte till chef för människorättsbyrå: Är du pedofil?

Den nya ordningen presenterades i ett uttalande på regeringens hemsida. Myndigheten PDEA ska enligt uttalandet ensamma styra kampen ”mot alla dem som direkt eller indirekt, och oavsett sätt eller kapacitet, är involverade eller kopplade till olagliga droger.”

Polisen ska i fortsättningen arbeta avskräckande genom att vara synliga, enligt samma uttalande.

För sex veckor sedan lät det annorlunda. I ett improviserat tal i slutet av augusti vände sig Duterte till landets poliser och sade:

– Om de gör motstånd på ett våldsamt sätt (…) är ni fria att döda idioterna, det är min order till er.

Rodrigo Duterte är kanske mest känd för sina minst sagt hårda uttalanden. Han har bland annat kallat Barack Obama, Kim Jong-Un, påven och FN för ”horungar”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.