Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skyhoga-boter-for-italienare-som-trotsar-restriktioner/

Världen

Skyhöga böter för italienare som trotsar restriktioner

Renhållningsarbetare desinficerar gatorna i Neapel i södra Italien, där man fruktar att antalet covid-19-fall snart ökar.
Renhållningsarbetare desinficerar gatorna i Neapel i södra Italien, där man fruktar att antalet covid-19-fall snart ökar. Foto: TT

ROM. Italiens 60 miljoner invånare får ytterligare restriktioner av regeringen. I ett nytt dekret deklarerar premiärminister Giuseppe Conte att italienarna får än mer inskränkt rörlighet. Detta för att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Dekretet medför även att all produktion som inte är absolut nödvändig skall upphöra tillfälligt. Detta för att så många italienare som möjligt skall stanna hemma när de inte längre ska gå till jobbet. Samtidigt införs skyhöga böter för de personer som bryter mot lagen. Böterna kan bli så höga som 50 000 kronor.

Från och med söndagen är det förbjudet att utöva sport eller träna utomhus även om man är ensam. För att över huvudtaget kunna gå ut för läkarbesök eller handla i mataffärer så måste italienarna fylla i en blankett med persondata till polisen. Blanketten måste undertecknas vilket innebär att vederbörande accepterar att följa gällande regler. 

Nytt är också att personen måste skriva under att hen inte haft covid-19. Den som inte gör det eller lämnar falska uppgifter begår ett mycket allvarligt brott som stannar kvar i polisregistret. 

Allt detta syftar till att ytterligare reducera italienarnas möjlighet att röra sig utomhus för att på så vis försöka minska antalet nya smittade. Vårsolen och 18 grader har gjort att många i Rom försökt att nå sommarhus vid havet. Många stoppas för poliskontroller. Under lördagen gjordes 200 000 kontroller och 11 000 personer anmäldes för att utan tillstånd ha gått ut eller åkt iväg från huvudstaden.

Läget förblir värst i Lombardiet där dödstalen hela tiden stiger. På söndagen hade ytterligare 360 personer dött och 651 personer i hela landet. Totalt i Italien hade på söndagen 5 476 personer avlidit.

Antonino Rettura jobbar på ett callcenter för ett telekombolag i Milano. Eftersom företaget inte ger honom en ny dator så kan han inte jobba hemma. Han har valt att gå till jobbet, vilket tar 20 minuter.

– Det känns bäst så. Det är som om du hela tiden hade en okänd fiende nära dig. Du vet inte vem som har suttit på din plats innan. Du måste hela tiden vara uppmärksam. Du är hela tiden rädd när du kommer för nära en person, även om det är en kollega.

– Nu är även Milano öde. Till sist har folk förstått att de måste stanna hemma, säger Antonino Rettura till DN.

Stora delar av Italien fruktar nu att smittan skall öka även i Syditalien. Det stora sjukhuset Cardarelli i Neapel organiserar om för att prioritera covid-19-patienter. En annan utbredd nödlösning är att nu snabbt förvandla tomma hotell till sjukhus för att klara trycket från allt fler insjuknade. 

Italien får mängder med solidaritet. Ryssland bidrar med sjukvårdsutrustning. Kuba skickar 52 läkare till staden Crema i Lombardiet. 

Italiens civilförsvar utlovar lön och måltider till de italienska läkare som frivilligt anmäler sig för att arbeta med covid-19-patienter. 300 efterfrågades - hela 7.900 anmälde sig. 

Den 38-årige man som beskrivits som patient nummer ett i Codogno är nu friskförklarad och kommer att skrivas ut mycket snart. Under tiden har hans pappa dött av coronaviruset. 

Tyskland hade på söndagen 21.500 fall, vilket placerar landet på en femteplats vad gäller bekräftade smittade. Dödligheten är hittills 0,3 procent. Landet har testat enormt många människor. Under en vecka hinner Tyskland med att testa hela 160.000 personer, vilket troligen har bromsat epidemin i en relativt tidig fas, skriver tidningen Corriere della Sera. 

I Kina är dödligheten 3,8 procent enligt WHO:s siffror. Men i Italien är dödligheten så hög som 9 procent. Och i Lombardiet skjuter den i höjden till skrämmande 12 procent.