Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/skytten-i-halle-har-erkant-dadet/

Världen

Skytten i Halle har erkänt dådet

Den misstänkta Stephan Balliet. Foto: ULI DECK

Den man som misstänks för skotten mot en synagoga i den tyska staden Halle i onsdags har erkänt dådet och uppgett att hans motiv var antisemitiskt, meddelar åklagarmyndigheten.

TT Text

Två personer dödades i dådet och två skadades när den misstänkta skytten Stephan Balliet försökte ta sig in i en synagoga där många samlats för fastehögtiden jom kippur.

Han lyckades inte ta sig in men sköt i stället en man i en kebabrestaurang samt en förbipasserande kvinna till döds. Gärningsmannen greps efter skottväxling med polis.

Stephan Balliet skadades under attentatet och har enligt Bild vårdats på sjukhus innan han på torsdagseftermiddagen landade med helikopter i staden Karlsruhe, för att ställas inför domare vid landets federala domstol. 

27-åringen gav en detaljerad beskrivning av händelsen till domstolen och erkände dådet, enligt åklagarmyndigheten rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Motivet var antisemitiskt.

Han är misstänkt för två mord och nio fall av mordförsök.

Polisen har gjort flera beslag i Balliets lägenhet i Halle där han bor med sin mor, bland annat en 3D-skrivare med vilken han tros ha tillverkat vapnet som han använde vid dådet. I ett elvasidigt manifest, som DN tagit del av, beskrev 27-åringen sina planer på att döda dussintals judar, men riktar även hat mot muslimer och vänstersympatisörer. Språket och referenserna han använder är vanligt förekommande på högerextrema nätforum. 

I en intervju med Der Spiegel berättar mamman att sonen experimenterade med droger när han var i 20-årsåldern och nästan höll på att dö. Efter det blev han sig aldrig lik igen, säger hon. 

Läs mer: 

Christina var en av skyttens måltavlor: ”Glad att jag lever”

Misstänkta skytten inför domstol efter dådet i Halle 

Niklas Orrenius: Europa misslyckas med att skydda sina judar