Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Slag mot yttrandefriheten i Turkiet

Tvångsförvaltningen av den oppositionella tidningen Zaman väcker skarp kritik. Turkisk polis satte återigen in tårgas och vattenkanoner för att skingra protester. Nu växer oron över att jakten på kritiska medier ytterligare ska trappas upp i landet.

Anställda på Zaman tvingades på lördagsmorgonen köa för en id-kontroll innan de kunde komma in till sin redaktion i Istanbul, rapporterade engelskspråkiga systertidningen Today's Zaman. Polisen har rest stängsel och stod vakt utanför byggnaden.

Hundratals demonstranter som samlats en bit bort höll upp den svarta framsidan på lördagens Zaman, med texten: ”Konstitutionen är upphävd”.

– Den fria pressen kan inte tystas, skanderade de, enligt AFP.

Senare, när folkmassan vuxit, satte polisen in tårgas och vattenkanoner och besköt demonstranterna med plastkulor.

Liknande scener utspelade när myndigheterna sent på fredagen tog kontroll över mediehuset efter ett domstolsbeslut om att det ska tvångsförvaltas. Tre förvaltare som utsetts av domstolen har installerats för att inleda sitt arbete, uppgav statliga nyhetsbyrån Anatolia enligt AFP.

Zaman är skarpt kritisk mot president Recep Tayyip Erdogan och har band till Erdogans ärkerival, imamen Fethullah Gülen. Ankara anklagar Gülen för att vilja störta regeringen och domstolsordern rättfärdigas med att Zaman gett stöd till hans ”terrororganisation”.

Human Rights Watch kallar tvångsförvaltningen för det senaste i raden av försök från regeringen att tysta kritiska medier i landet

– En efter en tar de sig an oppositionsmedierna för att hitta sätt att tysta dem, säger organisationens Turkietexpert Emma Sinclair-Webb till TT.

Hon hänvisar till flera händelser den senaste tiden, däribland gripandet av två redaktörer på dagstidningen Cümhürriyet.

– Att ta över ett helt tidningshus på det här sättet är något helt nytt. Det visar att Erdogan tagit det slutgiltiga steget till ett riktigt despotiskt system, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska Reportrar utan gränser.

Domstolsutslaget kritiseras av Turkiets Natoallierade USA, vars utrikesdepartement i ett uttalande konstaterar att beslutet är ”problematiskt”. EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn säger samtidigt att han är ”extremt oroad” över beslutet, och att det äventyrar de framsteg som Turkiet gjort på andra områden.

På måndag håller EU-ledarna ett möte om flyktingkrisen med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. EU vill förmå Turkiet att hjälpa till att stoppa flyktingströmmarna till Grekland.

Röster höjs nu för att unionen tydligare måste markera mot utvecklingen i landet.

– Det blir svårt för EU att såga av den gren de sitter på, men man måste dra en gräns någonstans. Och den har Turkiet passerat för länge sedan, säger Lundqvist.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström skriver i en tweet att hon är ”djupt oroad” över domstolsbeslutet och polisinsatsen mot Zaman.

Medieingrepp i Turkiet

• Turkiet har länge legat långt ner på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, för närvarande på plats 149 av 180 – sämre än länder som Etiopien och Afghanistan.
• Så sent som i förra veckan stängdes den pro-kurdiska tv-kanalen IMC TV ned efter anklagelser om att den sänt ”terrorpropaganda”. Några månader tidigare greps Erdem Gül och Can Dündar, redaktörer på dagstidningen Cumhyriet och två av landets mest kända journalister, anklagade för att ha publicerat statshemligheter. De släpptes nyligen i väntan på rättegång.
• Samtidigt har nästan 2.000 personer, varav många journalister, åtalats för att ha förolämpat president Erdogan.
Källa: TT, AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.