Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Slaget om Damaskus allt intensivare

Rebellernas försök att slå sig in i Damaskus hjärta möter hårt motstånd från regimstyrkorna. Boende i den syriska huvudstaden beskriver striderna som de hårdaste hittills.

Efter rebellattackerna mot vägspärrar i Damaskusstadsdelarna Jobar och Zamalka, portar till stadens inre, beskjuter regimstyrkor bostadskvarter i Damaskus södra och östra utkanter dit rebellerna tagit sin tillflykt.

En pensionerad militär beskriver våldet som helt urskillningslöst:

– Armén står hundra meter bort och skjuter. Kvinnor, barn, det kan falla på vem som helst.

Det senaste dygnet har tre människor mist livet varje timme, uppskattar det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Den regimvänliga tidningen al-Watan betecknar offren som ”terrorister som drömde om att inta Damaskus”.

Damaskusbor, sedan länge härdade av beskjutning, beskrev striderna som de våldsammaste hittills.

– De har blivit galna, allihop, berättade en invånare via telefon till Reuters.

I skuggan av våldet i Damaskus försökte länderna i Islamiska konferensen (OIC) komma överens om en sluttext med uppmaningar om dialog mellan oppositionen och regimen under sin sista mötesdag i Kairo.

Samtidigt öppnade oppositionen i Syrien kontor i New York och Washington i hopp om att ta över landets FN-representation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.