Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Slarv med frukosten ökar risken för hjärtinfarkt

Att hoppa över frukosten kan vara hälsofarligt. Risken att få hjärtsjukdomar ökar med nästan 30 procent, visar en ny studie vid Harvard University i Boston, USA.

Fördelarna med att äta frukost för viktkontroll och bibehålla energinivån under dagen är väl kända, men forskare vid Harvard har upptäckt att morgonmålet också är avgörande för en god hjärthälsa.

I studien har man undersökt 27.000 män mellan 45 och 82 år under sexton års tid. Den visar att även om man räknar bort faktorer som fysisk aktivitet, sömn, matvanor och vikt så ökar risken dö i hjärtinfarkt eller någon annan hjärtsjukdom med 27 procent om man hoppar över frukosten.

Under sömnen genomgår kroppen en fasta och om den inte bryts på morgonen hamnar kroppen i ett fastetillstånd som gör att kolesterolhalten, insulinhalten och blodtrycket ökar.

– Om man regelbundet skippar frukosten utsätter man kroppen för en påfrestning och riskerar som kan leda till hjärtsjukdomar, säger Leah E Cahill, forskare vid Harvard School of Public Health som har lett studien till The Independent.

Den populära fastedieten 5:2 metoden, som innebär att man fastar två dagar i veckan för att hålla vikten, är enligt den här studien rent hälsovådlig.

– Det är en ansträngning för kroppen. Jag skulle inte rekommendera det. Även om det ger effekt medan man gör det är det inte bra på lång sikt, säger Leah Cahill till SVT.

Studien visade också att en sen måltid eller nattlig räd i kylskåpet är ännu värre för hjärthälsan än att hoppa över frukosten. Männen som uppgav att de åt efter att ha gått till sängs löpte 55 procents högre risk för hjärtsjukdom.

Enligt forskaren är effekten på hälsan likartad, fast motsatt: Nattliga mål överbelastar kroppen eftersom den inte hinner smälta maten ordentligt. Det kan leda till samma åkommor som vid fasta: högt blodtryck, viktökning, förändringar i blodsockernivåer.

Harvardstudien har gjorts enbart på män, men man ska nu göra samma undersökning på kvinnor. Och allt tyder på att hälsoriskerna är samma för båda könen om man inte äter frukost.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.