Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Slet av sig självmordvästen medan kamraterna gick i döden

En tonårsflicka lyckades slänga av sig sin självmordsväst och fly medan två andra unga flickor inte vågade annat än att fortsätta. Minst 60 människor dog när de utlöste bomberna.

Terrorgruppen Boko Haram fortsätter att använda unga flickor som de tvingar att spränga sig själva och andra till döds. I tisdags utlöste två flickor sina självmordsvästar i ett stort flyktingläger i nordöstra Nigeria sedan de tvingats till det av terroristerna.

Mellan 60 och 70 människor miste sina liv men fortfarande två dagar efter dådet är det enligt myndigheterna omöjligt att veta exakt hur många liv som verkligen krävdes.

Attacken mot flyktinglägret, där omkring 50.000 människor som flytt Boko Harams terror befinner sig, skulle egentligen ha blivit ännu värre. Men den tredje flickan som liksom de andra två hade en bombväst bunden på sig, och med en utlösningsmekanism som skulle göra den omöjlig att ta av, lyckades slänga av sig västen och fly, skriver nyhetsbyrån AP.

Flickan hittades senare av lokala styrkor och för dem kunde hon berätta hur hon tvingats försöka spränga oskyldiga till döds:

– Hon sa att hon var rädd eftersom hon visste att hon skulle döda människor. Men hon var också rädd att gå emot männen som förde henne till lägret, berättar Modu Awami, en av dem som frågade ut flickan efter det att hon tagits om hand.

Flickan, som är i tonåren, kunde sedan visa soldaterna till den plats där hennes odetonerade självmordsbälte låg, skriver nyhetsbyrån.

Minst 20.000 människor har dödats av Boko Haram sedan 2010 och omkring 2,5 miljoner människor har tvingats fly undan gruppens terror.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.