Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Slovenien lagstiftar om gränskontroll

Slovenien har godkänt en lag som ger polisen möjlighet att stänga gränsen mot Kroatien för att förhindra migranter att ta sig in i landet.

Slovenska myndigheter ska med den nya lagen kunna avvisa migranter direkt vid den kroatiska gränsen om antalet flyktingar ökar, eller om situationen ”hotar allmän ordning eller inre säkerhet”.

Lagen, som klubbades igenom i parlamentet på torsdagen, går i linje med åtgärder som vidtagits av grannländerna Ungern och Österrike i kölvattnet av den stora flyktingströmmen hösten 2015.

– Genom att stänga sina gränser för desperata människor och vända ryggen mot sina internationella åtaganden, väljer Slovenien samma opassande väg som sina grannar, säger Jelena Sesar, talesperson för Amnesty International, om beslutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.