Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Slut på celler i fängelset för korrupta höjdare

Other: Ng Han Guan/AP

Det kinesiska kommunistpartiets kampanj mot korrupta medlemmar och tjänstemän har lett till att cellerna är fulla i fängelset utanför Peking där den politiska eliten brukar låsas in. 

Under partiets generalsekreterare Xi Jinping har över 1,3 miljoner politiker och tjänstemän på olika nivåer avslöjats i kampanjen, vars officiella slogan varit att gripa både ”tigrar och flugor”, höga som låga ledare. 

Det är fullt till i stort sett sista cell och det saknas också plats för att som tidigare låta VIP-fångar fira det kinesiska nyåret, årets största högtid, med sina anhöriga, rapporterar South China Morning Post.

Hundens år tar sin början på fredag. 

Fängelset brukade låta fångar över 60 år äta en måltid ihop med några av sina familjemedlemmar före det kinesiska nyåret, en tid på året då jiaozi, degknyten, traditionellt står på bordet. 

– Men i år har fängelset ställt in firandet med familjen, och inte bara det, det har också stoppat besök till alla fångar, före, under och efter vårfesten, säger en källa till den engelskspråkiga Hongkongtidningen.

Qincheng-fängelset ligger en timmas bilresa från Pekings centrum och byggdes med hjälp från Sovjetunionen. Det är det enda fängelset i Kina som drivs av säkerhetsministeriet, och inte i regi av justitiedepartementet. Redan då det öppnade 1958 var det utrustat med för tiden ovanlig lyx som vattenklosetter, läkarkliniker och träningsmöjligheter.

Bara månaderna innan Xi Jinping tog över som partichef 2012 och förklarade krig mot korruptionen byggdes fängelset ut. Det har inte varit tillräckligt. Sedan Xi tillträdde har nästan hundra ”tigrar” dömts för korruption och placerats i fängelset.

Bland de tidigare högt uppsatta ledarna i fängelset märks Zhou Yongkang, den tidigare chefen för Kinas säkerhetsapparat och den första medlem som suttit i Politbyråns ständiga utskott som senare dömts för korruption. 

Bo Xilai, före detta partiboss i Chongqing som ett tag såg ut som en utmanare till Xi om posten som landets högste ledare, är en annan fånge. 

Med antikorruptionskampanjen har Xi Jinping även blivit av med många politiska fiender, varav några nu inte får fira in Hundens års som de trodde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.