Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Slutspurten av Roy Moores valkampanj kantas av antisemitism

01:38. En smutsig valkampanj är till ända. Nu är det upp till väljarna att bestämma om den sextrakasserianklagade republikanen Roy Moore eller demokraten Doug Jones ska representera Alabama i USA:s senat.

MIDLAND CITY. Republikanen Roy Moore – uppbackad av tidigare Trumpstrategen Steve Bannon – krönte valrörelsen i Alabama med ett kampanjmöte långt ut på vischan.

I en trälada på en jordväg, omgiven av husvagnsliknande hem, anlände Roy Moore med sin hustru Kayla för att försvara familjen mot vittnesmål om rasism och sexuella övergrepp.

Fruns introduktionstal fick snarastmotsatt effekt. Kayla Moores uttalande om judar resulterade i nya rubriker.

– Fake news hävdar att vi inte gillar judar, sade Kayla Moore i ladan. Jag vill reda ut detta. En av våra jurister är jude. Vi har väldigt nära vänner som är judar och rabbiner.

Läs även: Bannons extreme favorit kandiderar till senaten

Roy Moore – som på onsdagen kan bli vald till Alabamas näste senator – uttalade sig nyligen i ett lokalt radioprogram i Alabama om George Soros, en amerikansk finansman och filantrop med ungersk bakgrund.

Kayla och Ray Moore.
Kayla och Ray Moore. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Bland amerikansk extremhöger är George Soros sinnebilden av en global elit som försöker påverka den amerikanska inrikespolitiken genom att donera pengar till bland annat Hillary Clinton.  

Slängarna mot Soros slår ofta över i antisemitiska antydningar. Dessa var ovanligt fräna i Roy Moores utläggning om Soros på Bryan Fischers radioprogram förra måndagen.

– Hans agenda är av sexuell natur, sade Roy Moore. Hans agenda är liberal och inte vad amerikaner behöver. Det är inte amerikansk kultur.

Roy Moore antydde också att Soros – ”oavsett hur mycket pengar han har” – skulle hamna i helvetet.

– Han kommer sluta på samma ställe som folk som inte erkänner Gud och moralen… och det är ingen vacker plats, sade Roy Moore i radioprogrammet.

Moore står anklagad för att ha trakasserat tonårstjejer i slutet av 1970-talet.

Många av anhängarna är övertygade om att kvinnorna, som först trädde fram i The Washington Post, far med osanning.

En teori bland fansen är att just George Soros betalat dem för att sänka Roy Moore.

I Moores hemstad Gadsden sade nyligen möbelhandlaren Barbara Vice till mig:

– Jag tror att George Soros ligger bakom. Han har sina fingrar i allting.

Det saknas bevis för att George Soros eller andra politiska intressen skulle ligga bakom vittnesmålen mot Roy Moore.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.