Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/slutstrid-om-trumps-deklarationer-ett-steg-narmare/

Världen

Slutstrid om Trumps deklarationer ett steg närmare

Foto: Alex Brandon/AP

Vita huset säger nej till att ge Demokraterna tillgång till president Trumps deklarationer. Det betyder att striden om att offentliggöra Trumps ekonomi sannolikt hamnar i domstol, där processen kan bli lång. Trump vill förhala den till förbi nästa val.

Rätta artikel

Frågan om hur man bäst bör hantera tänkbara vägar till en riksrättsprocess mot president Donald Trump splittrar Demokraterna. Många tror att alltför ivriga försök kan slå tillbaka medan andra vill pröva det som går att pröva.

Den så kallade Muellerrapporten ville inte slå fast att Trump gjort sig skyldig till lagtrots, till en del stridbara demokraters besvikelse. Men Trumps vägran att redovisa sina inkomstdeklarationer öppnar en annan väg – om inte till riksrätt så till potentiella anklagelser om oegentligheter. Det finns bedömare som tror att Trump försökt undvika skatt under många år.

Att kräva att presidentens ekonomi redovisas har blivit möjligt för Demokraterna sedan de vid årsskiftet fick majoritet i kongressens underhus representanthuset.

Ordföranden i representanthusets så kallade Ways and means committee (ungefär skatteutskottet), demokraten Richard Neal, begärde i april att få ut Trumps och flera av hans företags deklarationer för åren 2013–2018.

På fredagen svarade Trumpadministrationen, i form av finansminister Steve Mnuchin. Det blev nej, vilket var väntat.

Enligt svarsbrevet har demokraterna ”ingen legitim rättslig rätt” att begära ut handlingarna. Redan tidigare i veckan flaggade Mnuchin för att detta skulle bli svaret, eftersom han sade att han räknade med att frågan till slut kommer att avgöras i domstol.

Demokraterna tänker framhärda i sin begäran, men de har inte förklarat exakt vilket deras nästa steg kommer att bli. Det avgör talman Nancy Pelosi. På ett eller annat sätt kommer representanthuset av allt att döma att besluta om att lämna in en stämningsansökan mot Vita huset. Det kommer sannolikt att dröja flera veckor.

Vita huset försöker för sin del förhala processen så långt det går, om möjligt förbi nästa års val. När väl saken hamnat i domstol kan den rättsliga striden bli utdragen, eftersom administrationen med säkerhet kommer att överklaga ända upp till Högsta domstolen om den förlorar i lägre instanser.

Det finns andra metoder för representanthusets demokrater att gå vidare, men de bedöms vara mindre attraktiva. Ett sätt vore att rösta för att brottsanmäla Mnuchin. Då skulle dock avgörandet ligga hos justitiedepartementet, som högst troligen inte skulle vilja åtala finansministern för detta.

– Jag tror att den bästa möjligheten för oss är att gå vidare med en rättsprocess, sade Richard Neal till reportrar på fredagen.

Det är inget lagkrav på att amerikanska presidenter ska offentliggöra sina inkomstdeklarationer, men Donald Trump är den enda president sedan 1974 som inte frivilligt (efter politisk press) redovisat sina deklarationer för åren närmast före tillträdet. Han har dock släppt en, den som gäller år 2005.

Gerald Ford (president 1974-1977) redovisade endast en sammanfattning.