Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Slutstriden kan stå om Bab Aziziya

Slutstriden om Libyen kommer att stå i södra utkanten av Tripoli där Muammar Khaddafis högkvarter ligger. Bab Aziziya är ett sex kvadratkilometer stort och mycket välbevakat område där Libyens ledare och hans familj har bott.

Bab Aziziya betyder Den strålande porten och det är här som många bedömare tror att Khaddafi och hans ledningsstab befinner sig någonstans under jord. Området är ett av de få som fortfarande står under de Khaddafitrogna styrkornas kontroll.

Flera Nato-attacker har sedan koalitionens militära insats inleddes den 19 mars riktats mot Bab Aziziya och de flesta byggnaderna ovan jord ska ha förstörts.

Här ligger även det residens som 1986 träffades av en amerikansk missil och då till stora delar förstördes. Byggnaden byggdes sedan aldrig upp utan stod som en påminnelse om hur Väst vill krossa Khaddafi och hans regering. Intill den uppfördes ett gyllene monument bestående av en kraftfull hand som krossar ett amerikanskt flygplan.

Inom området finns också det beduintält som Khaddafi ibland har bott i och där han ibland har tagit emot utländska statsöverhuvuden.

Och här ska också finnas celler där fångar hållits i månader.

Men det är vad som finns under marken som drar rebellernas och Natos blickar till sig. Att Bab Aziziya också innehåller underjordiska bunkrar är mycket sannolikt. Ett BBC-team som besökte området för några veckor sedan beskrev flera ventiler som antydde underjordiska rum. Kanske också tunnlar som leder utanför det muromgärdade området, vilket skulle kunna göra det möjligt för Khaddafi att ta sig ut även om platsen omringades.

Om han är kvar där.

Brittiska Telegraph beskriver tunnelsystemet och bunkrarna under Tripoli som flera hundra kilometer långt. Tunnlarna började byggas 1984 av europeiska och sydkoreanska ingenjörer och sades då vara till för att föra in vatten till huvudstaden.

Projektet kallades The Great Man Made River, Den stora av människor konstruerade floden, och kom att kosta närmare 200 miljarder kronor, skriver tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.