Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Småpartierna skräller i det irländska valet

Irlands premiärminister Enda Kennys parti Fine Gael.
Irlands premiärminister Enda Kennys parti Fine Gael. Foto: PAUL FAITH

Valresultatet på Irland chockar de etablerade partierna och gör det mycket svårt att bilda regering. Med undantag för Labour, som gör ett katastrofval, har framför allt partier på vänsterkanten tagit röster.

Ärkerivalerna i irländsk politik, borgerliga Fine Gael och Fianna Fáil, har turats om att regera sedan inbördeskriget på 1920-talet. Preliminära valresultat visar att för första gången sedan den tiden har en majoritet av väljarna föredragit andra partier

– Står sig resultatet är det en jordskredshändelse för det irländska partisystemet, säger professor David Farrell vid Dublins universitet till radiostationen RTE.

Irlands premiärminister Enda Kennys parti Fine Gael är fortfarande störst med omkring 25 procent av rösterna, men det är klart sämre än valresultatet 2011. Koalitionspartnern Labour gör ett katastrofresultat och får runt 7 procent av rösterna. Förra valet hade partiet nästan 20 procent.

Vänsternationalistiska Sinn Féin blir tredje största parti med 16 procent av rösterna. Det är en klar ökning från förra valet, men inte i nivå med opinionsmätningar de senaste åren. Under valrörelsen föll en skattedom mot en tidigare IRA-chef, som Sinn Féins ledare Gerry Adams kallat en ”god republikan”. Det påminde väljarna om partiets historiska kopplingar till terrorgruppen.

Flera småpartier på vänsterkanten ökar liksom stora gruppen oberoende kandidater. Sinn Féin och småpartierna har nått framgångar hos främst yngre och medelålders, visar vallokalsundersökningar.

Enda gruppen där en majoritet har valt antingen Fine Gael eller Fianna Fáil är väljare över 65 år. För första gången har medelklassen svikit de borgerliga partierna och i högre grad börjat rösta på partier till vänster.

– Irländska väljares val mellan vänster- och högerpartier följer nu de mönster vi ser i flera andra länder, säger David Farrell.

Politiska bedömare i Dublin spekulerar i att Fine Gael och Fianna Fáil kommer att försöka regera ihop. Risken för nyval är också stor.

– Den är mycket, mycket stor, säger Mark Mortell, partistrateg hos Fianna Fáil till Irish Times.

Nu börjar sonderingar att försöken bilda regering inför att parlamentet samlas den 10 mars.

Irlands valsystem, där väljarna rangordnar kandidater, gör att rösträkningen tar tid. Ett klart resultat väntas först i dag, söndag. Valdeltagandet var runt 65 procent, lägre än valet 2011. Det är ändå högt med tanke på att valet utlystes för tre veckor sedan och att väljarna måste rösta i sin valkrets. Post- och förhandsröstning, som i Sverige, finns inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.