Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Smitta i storstad får WHO att höja ebolarisk

Vårdpersonal på sjukhuset Bikoro i Kongo tar emot patienter som misstänkts ha smittats med Ebola. De klär noga in sig i skyddskläder innan de går in på den isolerade avdelningen.
Vårdpersonal på sjukhuset Bikoro i Kongo tar emot patienter som misstänkts ha smittats med Ebola. De klär noga in sig i skyddskläder innan de går in på den isolerade avdelningen. Foto: Mark Naftalin/AP

Världshälsoorganisationen höjde på fredagen risken för att ebola ska sprida sig i Demokratiska republiken Kongo från ”hög” till ”mycket hög” sedan ett fall för första gången konstaterats i en storstad. Antalet fall är ännu litet, men den dödliga sjukdomen smittar lätt.

För länder i regionen skruvade Världshälsoorganisationen, WHO, samtidigt upp ebolarisken från ”måttlig” till ”hög”, rapporterar Reuters. Den globala risken bedöms dock ännu vara låg.

Det som fått WHO att skärpa sin riskbedömning lokalt och regionalt är att den dödliga sjukdomen nu har konstaterats i Mbandaka, en viktig hamn och handelsplats på Kongofloden med 1,2 miljoner invånare.

Alla tidigare fall har hittats på landsbygden, där smittspridningen är långsammare.

Det senast bekräftade ebolafallet inträffade närmare bestämt i Wangata, ett av Mbandakas tre sjukvårdsdistrikt.

– Vi försöker absolut inte orsaka panik nationellt eller internationellt. Vad vi säger är bara att människor i stadsområden har betydligt fler kontakter med varandra, så en urban ebolaspridning riskerar att bli exponentiell, och det är inte lika troligt på landsbygden, sade på torsdagen Peter Salama, biträdande chef för WHO:s avdelning för beredskap och räddningsinsatser.

Det pågående ebolautbrottet i Kongo tillkännagavs den 8 maj, sedan två fall bekräftats i Bikoro, 15 mil söder om Mbandaka i samma provins, Equateur. Man hade då i en dryg månad misstänkt att människor blivit smittade.

Det handlar fortfarande om ett relativt litet antal sjuka. Fram till på fredagen har 45 fall rapporterats, enligt WHO, varav 14 bekräftats genom laboratorietester. Övriga är troliga eller misstänkta fall. 25 personer har hittills avlidit.

Sjukdomen har mycket hög dödlighet och det finns inget känt botemedel. Smittan kan spridas snabbt om inga åtgärder vidtas.

– Det här är en oroväckande utveckling, men vi har nu bättre verktyg än någonsin att för att bekämpa ebola, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Organisationen har nu 30 experter i Mbandaka som hjälper hälsoministeriet med smittspårningen.

Under 2014 och 2015 härjade en omfattande ebolaepidemi i Västafrika. Guinea, Sierra Leone och Liberia drabbades hårt. Tack vare en kraftansträngning från lokala sjukvårdare, myndigheter och internationella organisationer lyckades man stoppa spridningen. När man blåste faran över hade 28.000 personer smittats, varav 11.000 dött. En handfull fall inträffade i Europa och Nordamerika.

Det gjordes ett imponerande idogt smittspårningsarbete för att ta reda på vilka alla smittade varit i kontakt med. När information hade nått ut om hur smittan sprids (via direkt fysisk kontakt, men inte via luft) iakttogs nya hygienrutiner av snart sagt alla medborgare i bland annat Liberia.

Snabba insatser av Nigeria och Senegal förhindrade att sjukdomen fick fäste i dessa länder sedan enstaka personer där konstaterats smittade.

Ett positivt resultat av det stora västafrikanska utbrottet var att arbetet med att ta fram ett vaccin påskyndades. Lyckade försök gjordes i Guinea 2015.

På onsdagen anlände de första 4.000 doserna av det nya, ännu experimentella vaccinet till den kongolesiska huvudstaden Kinshasa för vidare transport till smittområdet, rapporterar Vox.

– Det här är första gången det kommer att användas i ett nytt utbrott, sade John-Arne Røttingen, chef för det norska forskningsrådet, som arbetat med ebolavaccinförsöken.

– Sjukvårdspersonal kommer att vaccinera i et tidigt skede, förhoppningsvis innan epidemi får fart.

Det otäckaste scenariot, som måste undvikas, vore om viruset började spridas i tiomiljonersstaden Kinshasa.

Läs mer: WHO kallar till krismöte om ebolautbrott

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.