Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/smittan-sprids-i-indiens-trangbodda-slumomraden/

VÄRLDEN

Smittan sprids i Indiens trångbodda slumområden

En miljon människor bor trångt i Dharavi.
Foto: Indranil Mokherjee/AFP

Coronaviruset har fått fäste i Indiens största slumområden. I Dharavi i Bombay, där mer än en miljon människor bor tätt tillsammans i undermåliga bostäder har fyra personer avlidit i covid-19. Oron för att sjukdomen ska spridas snabbt i området.

I gränderna i Dharavi, som är den näst största slummen i världen, är det omöjligt att hålla den sociala distans som myndigheterna förordar för att dämpa spridningen av coronaviruset. Flera generationer lever tillsammans i bostäder som ofta består av ett rum.

I Dharavi samsas mer än tusen personer om varje toalett och de enkla bostäderna saknar rinnande vatten. För att tvätta händerna måste invånarna fylla dunkar vid områdets gemensamma kranar, som bara är igång vissa tider på dygnet.

Den senaste veckan har tiotals invånare bekräftats vara smittade av coronavisruset. Myndigheterna har avgränsat flera områden där smittade vistats och utökat testerna.

– Vi har drivit utökade vårdanläggningar i Dharavi och andra områden i Bombay för att testa fler människor för coronavirus och säkerställa att smittobärare inte förbises bara för att de inte uppvisar symtom, säger Vijay Khabale-Patil, talesperson för Bombays styre.

I megastaden Bombay lever mer än halva befolkningen, tio miljoner människor i slumområden. I hela Indien handlar det om 90 miljoner människor.

Indien med mer än 1,3 miljarder invånare är försatt i karantän sedan snart tre veckor. Under påskhelgen kom beskedet att restriktionerna, med utegångsförbud och stängda företag, kommer att fortsätta april månad ut.

Den hindunationalistiske premiärministern Narendra Modi har uppmanat delstatsregeringarna att agera för att alla regler och rekommendationer följs, rapporterar nyhetsbyrån PTI. Han säger att de närmaste tre-fyra veckorna kommer att vara avgörande för att åtgärderna som vidtagits ska få önskad effekt.

Samtidigt har de hårda restriktionerna lett till att arbetsmarknaden i Indien, där nio av tio är sysselsatta inom den informella sektorn, har kollapsat. Miljontals fattiga migrantarbetare har förlorat sina jobb över en natt och har tvingats lämna städerna och vandrat sig till sina hembyar.

Totalt har över 270 människor registrerats som dödsoffer för virussjukdomen i Indien så här långt. 127 av dem har skett i delstaten Maharashtra, där Bombay ligger. 8.400 personer har bekräftats var smittade av viruset, men mörkertalet tros vara mycket stort. Enligt Indiens folkhälsoinstitut utförs sedan förra veckan i snitt 15.500 tester om dagen.

Regeringen gör gällande att man har tagit god höjd för att situationen förvärras. 105.000 extra vårdplatser har inrättats vid 601 olika vårdinrättningar landet över, enligt vårddepartementet. Samtidigt är Indien ett av de länder i världen som satar minst resurser på vården, mindre än 1,5 procent av BNP.

Läs mer: 400 miljoner indier riskerar att dras ned i fattigdom

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt