Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/smugglare-greps-med-mystiskt-amne/

Världen

Smugglare greps med mystiskt ämne

Fem personer har gripits i norra Turkiet sedan de försökt smuggla ett ”radioaktivt ämne” som används i kärnvapen. Det uppger lokala myndigheter. Men frågan är vad det rör sig om för ämne.

De fem färdades i en bil i Boluprovinsen den 26 juni i år som när den genomsöktes av tull och polis, som arbetar mot organiserad brottslighet, visade sig innehålla en behållare med 18,1 gram californium, skriver flera medier som citerar lokala myndigheter. 

Ämnet hade gömts i ett lönnfack under växellådan, skriver Yeni Safak, en president Erdogan närstående tidning. 

Men frågetecknen är många. Om det skulle röra sig om californium är det ett radioaktivt material som används i kärnvapen och kärnreaktorer och värdet på materialet uppskattas i så fall till motsvarande 650 miljoner kronor, skriver turkiska Hurriyet

Frågan är dock om detta stämmer. De 18 grammen skulle motsvara över 70 års produktion i världen.

Ett liknande tillslag gjorde 2018 – då rörde det sig om 1,4 kilo. Också den gången påstods det vara californium. De 1,4 kilona skulle motsvara nästan 6.000 års produktion i världen.

Men efter en analys gjord av Turkiets atomenergimyndighet, TAEK, visade det sig att det istället rörde sig om ett slags kåda, skriver Ahval News.

Samtliga fem har gripits och materialet överlämnats till Turkiets atomenergimyndighet för analys.