Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/smugglare-sagar-hal-i-trumps-mur-mot-mexiko/

Världen

Smugglare sågar hål i Trumps mur mot Mexiko

En del av den mur som smugglarligor nu sågar sig igenom. Foto: RafaelFabres

Mexikanska smugglarligor har vid upprepade tillfällen sågat stora hål i den mur mellan USA och Mexiko som president Donald Trump låtit bygga. Hålen har sågats upp med hjälp av enkla verktyg som kan köpas i vilken järnaffär som helst.

Att bygga en mur mellan USA och Mexiko var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften under 2016 års presidentvalskampanj. Trump hade också tänkt tvinga Mexiko att betala för muren, något som Mexiko vägrat. Istället har de 122 kilometer som hittills uppförts bekostats av de amerikanska skattebetalarna till en summa av omkring 100 miljarder kronor.

Ytterligare 250 kilometer håller på att konstrueras och planer finns för ytterligare 440 kilometer.

Nu har det visat sig att muren inte hindrar människosmugglare från att ta sig igenom muren, skriver Washington Post. Under de senaste månaderna har smugglare sågat upp ett antal hål och det med hjälp av ett verktyg som kan köpas i en vanlig järnaffär för runt motsvarande 1.000 kronor. utrustat med ett specialblad tar det bara minuter att forcera stål- och betongstängerna, skriver tidningen.

Trump själv har kallat muren för ”i princip omöjlig att ta sig igenom” och liknat den vid en Rolls-Royce.

Smugglarligorna har också använt sig av långa stegar, särskilt i områdena kring San Diego. 

Den tidigare chefen för USA:s gränskontroll Ronald Vitiello säger till tidningen att muren kunde ha varit mycket bättre om demokraterna i kongressen hade varit mera tillmötesgående. Ronald Vitiello konstaterar också att de mexikanska brottskartellerna knappast kommer att sluta försöka ta sig förbi muren:

– Kartellerna kommer att fortsätta vara uppfinningsrika och de kommer inte att lämna San Diego bara för att en mur blir bättre.