Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Smycke i ögat kan bli ny trend efter piercing

Foto: Michel Porro/Getty Images

Små platinahjärtan som glänser på ögonvitan. Efter piercingen finns det nu en ny kroppsdel att sätta bling på: ögat. 

Men ögonläkare är bekymrade. 

Lucy Luckayanko sägs vara den första i USA som fått ett smycke implanterat i ögonvitan. Det filmades av ett tv-team från Fox.

Metoden, har enligt El Mundo utvecklats och patenterats i Holland för omkring tio år sedan och kallas ”Safe Sight Eye Jewelry”. Ett hundratal personer ska ha smyckat ögonvitorna hittills, men nu tycks det alltså ha blivit ett litet genombrott i USA. Där lanseras den av bland andra Manhattan-ögonläkaren Emil William Chynn, som hittills huvudsakligen ägnat sig mest åt att operera synfel. 

Den sjätte november satte han istället in ett implantat i ögonvitan på Lucy Luckayanko.

Det görs genom att man med en liten sax klipper ett snitt i bindhinnan och skjuter in smycket i fickan som uppstår. Smycket syns mot den vita vävanden bakom.

– Risken för att bli blind eller att få nedsatt syn är lika med noll, annars skulle jag aldrig kunna erbjuda den här metoden, säger Chynn till El Mundo

Enligt Luckayanko är platinahjärtat ett givet samtalsämne när hon träffar folk. Ett par veckor senare var rodnaden efter ingreppet nästan borta.

Nästa ”patient” har redan bestämt sig enligt Chynn, för en utsmyckning före jul, och ungefär en person om dagen ringer och är intresserad. Då kostar det ändå ungefär 3.000 dollar – cirka 20.000 kronor.

För några dagar sedan gick dock den amerikanska ögonläkarorganisationen American Academy of Ophalmology ut och varnade för riskerna. 

– Det finns inte tillräcklig med underlag för att styrka att det är ett säkert ingrepp, konstaterade Phillip R. Rizzuto, ögonläkare och talesman för organisationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.