Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/snabb-smittspridning-i-iran-kina-kraver-att-usa-ska-slopa-sanktionerna/

VÄRLDEN

Snabb smittspridning i Iran – Kina kräver att USA ska slopa sanktionerna

En iransk brandman desinficerar längs en gata i huvudstaden Teheran.
En iransk brandman desinficerar längs en gata i huvudstaden Teheran. Foto: AFP or licensors

Det nya coronaviruset fortsätter att spridas snabbt i Iran, samtidigt som andra länder i Mellanöstern tar till samma kraftiga åtgärder som i Europa för att försöka begränsa smittspridningen.

Irans hälsoministerium rapporterade på måndagen att antalet antalet smittade av coronaviruset stigit med med drygt 1.000 personer under det senaste dygnet, samt att 129 personer dött i sviterna.

Därmed har 15.000 personer konstaterats smittade inom Iran och minst 853 har avlidit, enligt hälsoministeriet. Men den officiella statistiken misstros och ifrågasätts, och det cirkulerar obekräftade uppgifter om att betydligt fler iranier drabbats av viruset.

I vilket fall står det klart att den iranska samhällsstrukturen, framför allt sjukvården, är ansträngd till det yttersta.

Internationella valutafonden (IMF) i Washington har på sitt bord en begäran från Irans regering om ett nödlån på 5 miljarder dollar (drygt 48 miljarder kronor), främst för att köpa medicinsk skyddsutrustning. Det är 10 procent av de 50 miljarder dollar som IMF öronmärkt för att hjälpa låginkomstländer att bekämpa coronasmittan.

Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif understryker att behovet är akut och uppmanade härom dagen IMF ”att ställa sig på rätt sida i historien”.

Frågan är ömtålig eftersom USA i praktiken har vetorätt inom IMF, och den nuvarande amerikanska administrationen driver en politik som syftar på att få den iranska ekonomin att kollapsa.

Kina uppmanade på måndagen USA att genast avskaffa de bilaterala sanktionerna mot Iran. ”Fortsatta sanktioner är inhumana och försämrar Irans möjligheter att angripa epidemin”, skrev det kinesiska utrikesministeriets talesman Geng Shuang i ett twittermeddelande.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har USA omfattande sanktioner mot Irans finans- och exportsektorer. Den som bryter mot sanktionerna och handlar med iransk olja eller gör affärer med iranska banker kan bli bötfälld av USA eller bli utestängd från det amerikanska finanssystemet.

I Irans närområde har situationen gällande coronasmittan snabbt försämrats. Det lilla öriket Bahrain i Persiska viken rapporterade på måndagen om det första dödsfallet i covid-19.

Bahrain gränsar till det betydligt större Saudiarabien som på måndagen meddelade en rad skarpa åtgärder för att förhindra smitta. Samtliga affärer och köpcentrum stängs, förutom apotek och livsmedelshallar. Saudiska offentliganställda tillhålls att arbeta hemifrån. Åtgärderna gäller i första hand mars månad ut.

I Förenad Arabemiraten stängs restauranger och andra offentliga utrymmen som parker och gym.

Syrien är ett av de världens länder som ännu inte rapporterat om några fall av det nya coronaviruset. Men regimen har tillkännagivit en rad åtgärder mot covid-19, bland annat förkortade arbetsdagar för offentliganställda. Dessutom har all undervisning stoppats, och parlamentsvalet, som var planerat till den 13 april har skjutits upp till den 20 maj.

DN var på måndagen i kontakt med tre personer i huvudstaden Damaskus, Ingen av dem ville framträda med namn, men de berättar att syrierna nu börjat bunkra upp med livsmedel, och att priserna på medicinsk utrustning har fördubblats.

Den 8 mars beslutade den syriska regeringen att stoppa resor till och från Irak under en månad. I helgen rapporterade medier att en syrisk resenär som flugit från Irak misstänktes ha coronaviruset. Resenärer testades på det centrala folkhälsolaboratoriet i Damaskus, det enda laboratoriet som genomför prov på misstänkta fall av coronaviruset.

Resultatet var negativt, och alla resenärer släpptes från karantän, enligt den syriska statliga nyhetsbyrån Sana. Myndigheten tillkännagav på måndagen att den har genomfört 72 tester för det nya coronaviruset hittills och alla resultat varit negativa.

Ämnen i artikeln

Iran
Saudiarabien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt