Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Snabbinsats övas av ryska trupper

Ryska styrkor genomför sedan i fredags kväll en beredskapsövning med 160.000 man i östra delarna av landet. Det uppger ryska medier.

Ordern om överraskningsövningen för det östra militärdistrktet kom från president Vladimir Putin i fredags kväll och snabbt sattes 81.000 man på fötter, skriver nyhetsbyrån RIA Novosti. Men redan på lördagen hade antalet fördubblats till 160.000.

Övningen består dessutom av 1.000 stridsvagnar och andra bepansrade fordon, 130 flygplan och 70 fartyg från den ryska Stillahavsflottan, uppger försvarsminister Sergej Shoigu.

Shoigu säger också, enligt ITAR-Tass, att övningen inte är riktad mot något särskilt land eller mot någon annans intressen.

– Den fokuserar på befälsordning och kontroll samt transporter, övrig logistik och medicinsk support, sa han vidare.

Övningen är den fjärde liknande sedan i januari. Tidigare har militärområdena V,  S och C genomgått samma beredskapskontroll. Helgens övning är den största beredskapskontrollen sedan Sovjetunionens sammanbrott för mer än tjugo år sedan.

För en vecka sedan inledde Ryssland och Kina sin hittills största gemensamma flottövning. Övningen, som går under namnet "Joint-Sea 2013" och genomförs i Japanska havet, går bland annat ut på att öva insatser mot ubåtar och ett simulerat övertagande av ett fientligt fartyg, skriver Washington Post.

Den 4 juli antog Rysslands regering en ny treårsbudget där utbildning och hälsovård får minskade medel medan militären får en kraftig ökning av anslagen. Militärens del av den totala budgeten ökar från 15,7 procent i år till 22 procent 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.