Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 00:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/snabbt-okande-antal-smittade-av-dodliga-viruset/

Världen

Första fallet av virussmittan i USA bekräftat

01:06. Allt fler insjuknar i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina, enligt landets myndigheter.

Det första fallet av det nya coronaviruset har konstaterats i USA, där en man i 30-årsåldern har diagnosticerats med smittan.

Hittills har sex personer dött av det sars-liknande viruset, som har sitt ursprung i kinesiska Wuhan.

Nu överväger världshälsoorganisationen WHO att utlysa nödläge. 

TT Text

Den amerikanska folkhälsomyndigheten Centers for Disease Control and Prevention bekräftade på tisdagen att viruset finns i USA. Det rör sig om en man i Seattle i delstaten Washington, uppger myndighetens talesperson talespersonen Benjamin Haynes enligt Reuters. 

Mannen kom hem från Kina till sin bostad i Snohomish County förra veckan, innan myndigheterna började screena resenärer från Wuhan vid flygplatser i Los Angeles, San Francisco och New York. Han befinner sig nu på sjukhuset Providence Regional Medical Center i Everett, strax norr om Seattle. Tillståndet uppges vara stabilt och sjukhuset uppger att han hålls isolerad och övervakas av säkerhetsskäl, skriver Washington Post.

Den smittade mannen uppger att han inte besökt några av de djurmarknader, där många andra ska ha smittats. Myndigheterna sammanställer nu en lista på alla personer som han kan ha haft kontakt med sedan han kom hem till USA. Viruset har konstaterats kunna smitta mellan människor, men inte lika lätt som influensa, uppger CNN.

Centers for Disease Control and Prevention uppger att de väntar sig fler fall i USA och har tagit fram ett nytt test som ska användas för att identifiera viruset hos resenärer från Kina. Man planerar att utöka screeningen till flygplatser i Atlanta och Chicago. 

Samtidigt stiger dödstalen i Kina.

Borgmästaren i Wuhan uppger på tisdagen att sex personer har avlidit efter att ha smittats av det nya coronavirus som fick sitt utbrott i den centralkinesiska staden. Viruset som liknar det som orsakade 2002-2003 års sarsutbrott kan leda till att den drabbade insjuknar i lunginflammation.

På måndagen kom också uppgifter om att coronaviruset smittar mellan människor, vilket bekräftades av forskaren Zhong Nanshan vid Kinas folkhälsomyndighet, enligt AFP.

Sjukvårdspersonal bär in en patient på Jinyintans sjukhus.
Sjukvårdspersonal bär in en patient på Jinyintans sjukhus. Foto: AFP

Enligt nyhetsbyrån Reuters rapporterar kinesisk statlig tv på tisdagen att antalet smittade har stigit från 218 på måndagen till 291 patienter. Viruset har spritt sig även till provinsen Zhejiang. Där meddelade hälsomyndigheter att man noterat sitt första fall, för att kort därpå meddela att antalet smittade nu är fem.

Viruset drabbar Kina precis inför det kinesiska nyåret – den tid på året då landets befolkning reser som mest inom landet, i samband med en veckolång semester.

Fall av Wuhan-viruset har också rapporterats i Thailand, Japan och Sydkorea. På tisdagen konstaterades det första fallet i Taiwan, en taiwanesisk kvinna bosatt i Wuhan som flugit hem därifrån på måndagen. Myndigheter på örepubliken ska enligt AFP kontrollera övriga 46 passagerare på samma flight. Även på platser som hittills inte drabbats ökar vaksamheten och i Sydney kontrolleras passagerare på flyg från Wuhan.

Vidare kontrolleras också flygresenärer i Kina som flyger inrikes, bland annat om de har feber som är ett symptom på viruset. Andra är hosta och andningssvårigheter.

Försäljningen av munskydd har ökat sedan utbrottet.
Försäljningen av munskydd har ökat sedan utbrottet. Foto: Nicolas Asfouri/AFP

Vissa experter bedömer att antalet smittade kan vara många fler än vad som hittills har uppgivits. Bland annat har MRC center for Global Infectious Disease analysis vid Imperial College i London gjort simuleringar som kommer fram till att antalet smittade kan vara runt 1.700. Beräkningar bygger på de uppgifter som finns om viruset, antalet invånare i Wuhan och flygpassagerarstatistik. 

Under onsdagen kommer WHO att hålla möte om viruset och besluta om eventuella reserestriktioner. Fler fall är att vänta i andra delar av Kina och möjligen i andra länder de närmaste dagarna, sade WHO:s talesman Talik Jasarevic enligt TT.

En särskild WHO-kommitté ska fatta beslut om man ska utlysa nödläge. WHO har bara utlyst nödläge en handfull gånger tidigare, som vid svininfluensan 2009 och under ebolaepidemin i västra Afrika 2014–2016.

Sars-viruset smittade fler än 8.000 personer, varav 774 dog, under åren 2003 och 2004.

Läs mer:

Amina Manzoor: Mycket är fortfarande okänt om nya viruset 

Forskare: Viruset smittar mellan människor