Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Snart avgörs striden om Nya Zeelands flagga

Ska Nya Zeeland byta flagga eller inte? Snart ska det avgöras om den brittiska unionsflaggan, placerad i den nuvarande mörkblå flaggans övre inre hörn, ska ersättas av nationalväxten ”silverträdormbunken” mot en svart och blå bakgrund.

Under mars månad genomförs de sista stegen i processen som ska sätta punkt för den flaggdebatt som pågått i åratal. Skulle utgången av omröstningen trots det följas av fortsatt strid, så lär det dröja åtskilliga år innan frågan på nytt tillåts bli föremål för ny prövning.

För drygt två år sedan gick ett eventuellt flaggbyte från prat till handling, då de folkvalda i landets parlament blev överens om att ett byte borde ske. Men till vad? Det var frågan – flera alternativ låg i vågskålen.

Folket har fått i uppdrag att avgöra saken. I en första omröstning blev resultatet att gällande flagga och ormbunksflaggan gick till ”final”. Övriga förslag slogs ut. Valdeltagandet var inte direkt imponerande; 48 procent av de röstberättigade ansåg det angeläget att säga sitt.
Den andra och avgörande omröstningen föregås av att medborgarna i den tidigare brittiska kolonin i dagarna får hem ett kuvert i brevlådan, innehållande de båda alternativen.

Poströstning gäller – alla röster som poststämplats senast den 23 mars kommer att godkännas. Det slutliga resultatet blir offentligt den 30 mars, rapporterar brittiska The Guardian.

Om nyzeeländarna röstar för byte, så beräknas det dröja ytterligare runt tolv månader innan skiftet av flagga fullt ut är genomfört.

Foto:

Läs mer: Testa hur bra du är på flaggor i DN:s quiz

Professor John Burrows, ordförande i valkommittén Flag Consideration Panel, sade nyligen att omröstningen handlar om vilken flagga som ”bäst representerar gemensamma värderingar och övertygelser och hur vi ser på oss själva nu och i framtiden”:

– Nyzeeländare har i åratal talat om flaggan, och det är nu dags att fatta ett beslut. Det kommer att, eller kommer inte att, resultera i en förändring. Men det är föga troligt att beslutet kommer att tas upp till ny prövning inom överskådlig tid, sade John Burrows.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.