Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Snowden ångrar inte att han läckte uppgifter

Edward Snowden ångrar inte att han läckte uppgifter till medier om USA:s massövervakning. Han anser sig därmed ha fått i gång en nödvändig offentlig debatt om spioneri och datainsamling.

Snowden, som på måndagen talade via videolänk från Ryssland till SXSW-musikfestivalen i Austin, Texas, sade att han avslöjat NSA:s och andra underrättelsetjänsters program för att öka allmänhetens insikt om de hemliga programmen. Han förklarade att hans beslut att läcka informationen till journalister byggde på att han inte trodde att han skulle kunna omvända regeringen. I stället ville han informera allmänheten så att människor kan ge sin uppfattning om vad som bör göras. 

Snowden, som tidigare var kontraktsanställd i NSA, håller sig gömd i Ryssland efter läckorna 2013. I USA anklagas han för spioneri. Han anser att ”alla samhällen i världen har dragit nytta av debatten om övervakningen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.