Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Snowden bröt tystnaden – kritiserar president Obama i uttalande

I ett uttalande som publicerades på Wikileaks sent på måndagskvällen går Edward Snowden till attack mot president Obamas agerande och kallar det bedrägeri. 

 – I torsdags förklarade president Obama inför världen att han inte skulle tillåta något diplomatiskt "mygel" kring mitt fall. Men nu rapporteras det, efter att ha lovat att inte göra så, att presidenten beordrade sin vicepresident att pressa nationers ledare, som jag har begärt skydd hos, att neka mina asylsökningar, skriver Edward Snowden i uttalandet, som publicerats på Wikileaks hemsida sent på måndagskvällen.

Han kallar Obamas agerande för bedrägeri och menar att det inte är rättvisa, det är "gamla, dåliga verktyg för politisk aggression". Obama-administrationen använder medborgarskapet som ett vapen, menar Snowden.

– Trots att jag inte är dömd för något har det återkallat mitt pass och gjort mig till en statslös person. Utan någon rättslig prövning, strävar administrationen nu efter att stoppa mig från att utöva en grundläggande rättighet. En rättighet som tillhör alla. Rätten att söka asyl.

Snowden tillägger att Obama-administrationen "i slutändan inte är rädd för whistleblowers som mig, Bradley Manning eller Thomas Drake."

– Nej, Obama-administrationen är rädd för dig. Den är rädd för en informerad, arg offentlighet som kräver den konstitutionella regeringen den utlovades – och det borde den vara, skriver Snowden. 

I ett annat brev, som Reuters tagit del av, tackar Edward Snowden Ecuador för att de hjälpt honom att ta sig till Ryssland och för att de överväger hans asylansökan.

"Jag förblir fria och kan publicera information som tjänar allmänintresset", skriver Snowden i det odaterade brevet som skickats till president Rafael Correa i Ecuador, enligt Reuters.

Snowden tillägger att USA:s jakt på honom är en utomrättslig människojakt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.