Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Snowden höll alternativt jultal

Barn som föds i dag kommer aldrig att veta vad personlig integritet är. Det framhöll NSA-visselblåsaren Edward Snowden när han på juldagen i ett tal uppmanade tittare att sätta ned foten mot massövervakning.

Det var inte bara den brittiska drottningen som på juldagen höll tal till det brittiska folket. Monarken fick i år konkurrens av NSA-visselblåsaren Edward Snowden. Brittiska Channel 4 sände jultalet, som spelats in i Ryssland.

– Hej, och god jul. Det är en ära att få tala med dig och din familj i år. Nyligen fick vi veta att våra regeringar samarbetat för att skapa ett system av världsomspännande massövervakning som ser allt vi gör, inledde Snowden och refererade sedan till George Orwells dystopiklassiker 1984.

– Orwell varnade oss för faran med sådan här information.

I sitt tal framhöll Snowden att barn som föds i dag kommer växa upp utan något som helst begrepp om personlig integritet och att den debatt som nu pågår kommer att avgöra både hur vi ser på tekniken vi använder och myndigheternas ansvar.

– Tillsammans kan vi hitta en bättre balans, stoppa massövervakning och påminna regeringen att om den verkligen vill veta vad vi tycker så är att fråga alltid billigare än att spionera. Till alla där ute som lyssnar — tack och god jul, avslutade Snowden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.