Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Snowden-journalists partner gripen

Guardian journalisten Glenn Greenwald till höger och David Miranda till vänster.
Guardian journalisten Glenn Greenwald till höger och David Miranda till vänster. Foto: Scanpix

Brittiska myndigheter förhörde under nio timmar pojkvännen till journalisten Glenn Greenwald som först skrev om USA:s massiva övervakningsprogram efter det att han fått information av den nu spionmisstänkte Edward Snowden.

David Miranda, som är brasiliansk medborgare, greps med hänvisning till antiterrorlagen på Heathrowflygplatsen i London på söndagen. Han släpptes efter förhören utan att anklagas för något.

Londonpolisen bekräftar gripandet.

David Miranda passerade Heathrow på väg hem till Rio de Janeiro från Berlin när han greps. Myndigheterna konfiskerade hans mobiltelefon, bärbara dator, kamera, datorminne och dvd-filmer, skriver The Guardian som först publicerade Greenwalds artiklar om dokumenten.

Brasiliens regering har protesterat mot gripandet och är ”djupt oroad” över de brittiska myndigheternas agerande.

I ett uttalande säger brasilianska utrikesdepartementet att ambassaden kontaktade britterna innan Miranda släpptes och att Brasilien kommer att kräva en förklaring av USA av det som hänt.

I The Guardian skriver Greenwald att han på söndagsmorgonen fick ett samtal från någon som inte uppgav sitt namn men sade sig tillhöra säkerhetstjänsten på flygplatsen.

”Han sade att de hade rätt att hålla kvar David i upp till nio timmar och sedan gripa och åtala honom eller be domstolen om mer tid”, skriver Greenwald

”Han sade också att David inte hade rätt att ha någon advokat närvarande och att inte jag heller fick tala med honom”.

Enligt Greenwald utfrågades Miranda om journalisternas rapportering om de hemliga dokumenten.

Även Amnesty protesterar mot gripandet och anser att lagen missbrukats och att Miranda helt klart är ”offer för en oförsvarlig hämndtaktik”.

Den spionerimisstänkte Snowden var anställd hos en underentreprenör till den amerikanska säkerhetstjänsten NSA. Han lämnade information om USA:s övervakning av telefon- och datatrafik till Greenwald.

När han trädde fram som källa i juni var han i Hongkong, men gav sig iväg därifrån efter ett par veckor av rädsla att bli utlämnad till USA.

Snowden har fått uppehållstillstånd i Ryssland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.